Hlavní obsah

Stanové městečko se při jubilejním ročníku festivalu plní mnohem rychleji

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečnost jubilejního 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je poznat i ve Stanovém městečku na přírodním koupališti Rolava. Zatímco v minulých letech postavili během dopoledne úvodního pátečního festivalového na trávnících okolo koupaliště kolem padesáti stanů, tentokrát je zájem baťůžkářů téměř trojnásobný.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Nezbytné tričko festivalu a pivo.

Článek

„Evidujeme 132 stanů a 243 baťůžkářů,“ prozradila krátce před pátečním polednem Veronika Veselá z recepce stanového městečka. „Určitě máme víc ubytovaných než v letech minulých,“ pokračoval její otec Luboš Veselý.

„Ten nástup baťůžkářů byl v úvodu opravdu nebývale silnější. Vždyť jen v pátek ráno jsme měli kolem stovky stanů. Normálně jich míváme v pátek dopoledne v evidenci tak kolem čtyřiceti padesáti,“ konstatoval recepční. „Jsou tři dny pracovního volna a navíc je opravdu krásné počasí,“ vysvětloval si zvýšený zájem o ubytování ve stanu Veselý.

Cizinci pod stanem

Do Stanového městečka na festival pod stan i cizinci. „Celkem jich máme ubytovaných šestnáct, přičemž převažují Slováci, Poláci a Ukrajinci. Ale pozor, máme tady také Brita, Španěla a dokonce Filipínce,“ prozradila Veronika Veselá a připomněla, že ceny za jednu noc ve Stanovém městečku se ve srovnání s loňskem nikterak nezměnily.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Nezbytné tričko festivalu a pivo.

Platí se 80 korun za noc plus patnáct korun lázeňský poplatek městu. Ten se neúčtuje studentům do 26 let. „V ceně je nejenom místo na stan v areálu Rolavy, ale rovněž veškeré sociální zařízení, sprchy, úschovna zavazadel, wi-fi v celém areálu a také nabíjení mobilů,“ uvedla Veselá.

Recepce pamatuje dokonce na takové maličkosti, jakým je bezplatná půjčovna kladívek na zatloukání kolíků od stanu. „Novinkou je stoleček, který jsme postavili vedle recepce,“ upozornila Veselá. „Když sem přijde najednou spousta baťůžkářů, tak si neměli kde vyplnit formulář pro ubytování,“ ukazovala na stůl, který rovněž nabízel informační letáky, jízdní řády bezplatných linek městské hromadné dopravy a mapy pro lepší orientaci po městě.

Po Varech na kole

Hned u vchodu do Stanového městečka stojí festivalová pokladna a rovněž půjčovna jízdních kol Specialized. „Během dopoledne prvního dne jsme půjčili zhruba padesát jízdních kol, z toho nejvíce pětatřicet právě ve Stanovém městečku,“ uvedl ze společnosti Ski a Bike Centrum Radotín Martin Verner. Non stop bude opět fungovat stánek s občerstvením.

„Obohatili jsme přílohy o krokety a americké brambory. Novinkou je rovněž nabídka panini, utopenců a pizzy,“ vyjmenoval provozovatel občerstvení Václav Zápotočný.

Roman Foltýn a Nikol Ševelová se přijeli do Stanového městečka ubytovat z Hovoran na jižní Moravě. „Byl jsem tu před třemi lety a řekl jsem si, že když je to ten jubilejní festival, že bychom tady neměli chybět,“ uvedl Foltýn.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Příprava sudů

„Na oslavu jsem s sebou vzal dva litry bílého savignonu z našeho vinohradu, dáte se sklenku?“ ptal se a přitom upíjel z plastového kelímku pivo. „My jsme z té práce na vinohradech tak unavení, že jsme spíše pivaři. Víno po té dřině nechceme ani vidět,“ vysvětloval.

„Do kina se chystáme na film z Jižní Ameriky a pak také na nějakou Japonku, co bude v tom filmu dvě hodiny v jednom kuse kroužit jachtě okolo Itálie. V tom vedru se aspoň budeme koukat na hodně vody v moři,“ pochvaloval si.

Vedor, vedro, vedro

„Je tu vše perfektní, akorát mi vadí to vedro. Budu muset toho mého skopnout do vody a pak za ním do té vody taky skočit,“ plánovala.

Dvě studentky žurnalistiky Lenka a Kristýna z Brna jsou na festivalu podruhé za sebou. „Bereme to hlavně jako dovolenou a sem tam zajdeme na nějaký film, který na nás zbude. Těšíme se hlavně na tu atmosféru festivalu. Večer si v klidu zajdeme na večeři,“ popsaly své plány.

Reklama

Výběr článků

Načítám