Hlavní obsah

Závěr bude nadivoko: festival čeká revoluční finále s Divokými historkami

Novinky, Šimon Šafránek, Festivalový deník

Slavnostní zakončení, udílení cen i závěrečný film Divoké historky od argentinského režiséra Damiána Szifróna budou k vidění po celé zemi. Bude to vůbec poprvé v historii, kdy v Karlových Varech něco podobného proběhne – až dosud Česká televize přenášela zakončení s drobným časovým zpožděním pouze na obrazovky.

Foto: KVIFF

Tohle si nenechte utéct! Povídka z veselky je vrcholem Divokých historek.

Článek

Díky spolupráci festivalu, ČT a distribuční společnosti Aerofilms letos vše přenáší čtyřicet českých kin, a to ve stejný čas, kdy přenos poběží na ČT, čili v sobotu 12. července od 20.00. Bezprostředně po slavnostním zakončení začne projekce Divokých historek, které byly překvapením letošní soutěže na festivalu v Cannes a jež si vysloužily srovnání s Pulp Fiction Quentina Tarantina.

Pokud jde o „streaming“, technicky již nejde o nic složitého – kina jsou digitalizovaná, takže nemají problém promítat televizní signál, a film poběží též z digitální kopie. Kromě samotného vykročení mimo vysoké stěny Thermalu je akce pozoruhodná ještě z jednoho důvodu:  „Bude to vůbec první projekce Divokých historek po canneském festivalu,“ říká Ivo Andrle z Aerofilms s tím, že i v domovské Argentině má film premiéru až v srpnu.

Foto: KVIFF

Z Divokých historek

Divoké historky jsou mozaikou šesti příběhů ze současné Argentiny. Začínají drobnými křivdami, které postupně eskalují do epicky mstivých finále: vše určuje už začátek, kdy se s modelkou Isabel ocitáme na palubě dopravního letadla, kde během pár okamžiků všichni s překvapením zjišťují, že znají jistého Gabriela Pasternaka. Ten jediný ovšem na palubě není. Hrdiny dalších příběhů jsou třeba demoliční inženýr, kterému odtáhnou auto, nebo mladý manažer v rychlém autě, který na pusté silnici nevydýchá, že mu místňák ve zrezlé rachotině neuvolní cestu.

Snímek, který vznikal v produkci bratří Almodóvarů, stojí na brilantním scénáři, který se nebojí situace hrotit do absurdních vyvrcholení, ale přitom nikdy nepřestane být pravděpodobný.

Szifrón se vyžívá v rafinovaném, zlomyslném humoru a přehnaném násilí, především je však schopný uvést na plátno charaktery, které si odplatu skutečně zaslouží.

Divoké historky se po speciální sobotní projekci objeví v českých kinech od 9. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám