Hlavní obsah

Sedláčková o Fair Play: Reakce jsou různé, ale nikdo mi neřekl ‚Takhle to nebylo‘

Novinky, Lucie Sieglová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisérka Andrea Sedláčková přivezla na karlovarský festival film Fair Play. Snímek je zasazen do 80. let minulého století a zpracovává téma dopingu vrcholových sportovců. Film je zařazen v hlavní soutěži festivalu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisérka Andrea Sedláčková s herečkami Judit Bárdos a Evou Josefíkovou.

Článek

Námět se zrodil po přečtení novinového článku o tom, že se poprvé na veřejnosti objevily tajné materiály ministerstva vnitra o státem organizovaném dopingu československých sportovců.

Kontroverzní téma ovšem kladlo překážky při shromažďování materiálů.

„Řekla jsem si, že jde o neuvěřitelný námět na celovečerní film, a začala jsem sbírat informace. Nechtěla jsem to pojmout prvoplánově, ukázat na někoho se slovy ‚Podívejte se, jaké to jsou s**ně. Získala jsem kontakty na několik sportovců, trenérů a jednoho lékaře, obtelefonovala jsem je a musela jsem zlomit jejich velkou počáteční nedůvěru, aby se mnou vůbec mluvili.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisérka Andrea Sedláčková s hlavními postavami svého filmu Fair Play Judit Bárdos a Evou Josefíkovou

Hlavní ženské role – Annu a Martinu – ztvárnily Judit Bárdos a Eva Josefíková, které podstoupily roční trénink. „Je velmi nestandardní, když je u českého filmu nutná roční příprava,“ uvedla Josefíková s tím, že dál neběhá.

Stejně tak Bárdos. „Jestli jsem byla pětkrát, je to hodně. Raději se dívám.“

„Doping je tam spíše zástupné téma, důležité je téma morálky, svobody, vztahu matky s dcerou, hranic, za které se nejde,“ upřesnila Sedláčková.

„Na film máme různé reakce, ale jsem ráda, že nikdo neřekl ‚Takhle to nebylo‘ nebo ‚To jste si zjednodušila‘,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám