Hlavní obsah

Oliver Stone: Kdo vám řekl, abyste vstupovali do NATO?

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Režisér, scenárista a producent Oliver Stone předvedl v Karlových Varech jednoznačně nejvášnivější projev ze všech hostů. Na tiskové konferenci zkritizoval téměř vše, co kdy USA udělaly, a české novináře překvapil dotazem, proč jsme v NATO.

Oliver Stone na tiskové konferenci ve Varech.

Článek

„Nevyřčené dějiny Spojených států už se vysílaly v kabelové televizi v USA, v Británii, Izraeli atd. Jezdili jsme s nimi po školách, knihovnách, hodně jsme o tom seriálu mluvili. Pokusili jsme se postihnout historii, na kterou se v naší zemi zapomnělo, abychom lidem ukázali, co USA za ta léta udělaly,” řekl Stone.

USA podle něj od roku 1945 prožívají paranoiu a v závěru války neměly házet atomové bomby na Japonsko. „Byl to barbarský čin,” hřímal režisér, který je zhnusen z toho, jak se vyučují a překrucují v Americe dějiny.

„To, co dělala Pravda a Izvestije v SSSR, se nedá srovnat s tím, co se děje v USA. Nemáme vůbec pochybnosti, nezpochybňujeme atomové bomby. Po roce 1989 jsme se rychle stali jedinou velmocí a stal se z nás globální bezpečnostní stát.”

Oliver Stone si prohlédl i stanové městečko.

„Snowden je hrdina, odhalil tajemství, která se týkají nás všech. Vláda USA opakovaně porušuje čtvrtý dodatek a ten člověk se nemá kde skrýt, kromě pár zemí v Jižní Americe. Každá země má strach z USA a tak by to být nemělo. V padesátých letech by se to nestalo, SSSR byl ochoten se USA postavit,” rozčilil se nad aktuální kauzou bývalého zaměstnance CIA.

NATO se podle něj mělo rozpustit v roce 1991, protože to byl jen obranný prostředek proti komunistické hrozbě, která pominula.

Obama není řešení

Barack Obama Stonea rovněž klamal. Není podle něj řešením. „Má větší zájem honit Snowdena, než aby provedl reformy,” posteskl si.

Ke svému filmu Alexander Veliký uvedl, že letos promítá nejlepší sestřih, který trvá 3 hodiny a dvacet minut. Alexandr byl podle něj muž, který byl celý život pronásledovaný.

„Alexandr doufal, že kombinace makedonské a asijské kultury se může udržet, choval se v Asii pěkně, je opakem George W. Bushe. Bushův vstup do Iráku byla katastrofa, západní kolonisté byli známí pro drancování a ničení kultury. Alexandr to nedělal, respektoval majetek... přirovnávat Alexandra k diktátorovi není spravedlivé,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám