Hlavní obsah

RECENZE: Láska, humor i smrt v drsné komedii Knězovy děti

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatská tragikomedie Vinko Brešana Knězovy děti nabízí balkánsky šílenou směs humoru, národnostních třenic a lidských tragédií. A poučení, že cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly.

Foto: Wide

Kněz (Krešimir Mikič) domlouvá místnímu militaristovi, aby do sporu netahal zbraně.

Článek

Mladý kněz se na malém chorvatském ostrově cítí nevyužitý a trápí ho klesající porodnost. Dospěje k bláznivému nápadu propíchávat kondomy, v čemž mu pomáhá místní prodavač v trafice.

Postupně se zapojí i lékárník, který rozdává místo antikoncepce vitamíny.

Ostrova, kde se záhadně rodí hodně dětí, si všimnou média a brzy dorazí i turisté, kteří touží po miminku. Celá aféra se ale začne mladému duchovnímu vymykat z rukou.

Nalezený kondom řeší biskup

Když uklizečka najde na faře kondom, udá kněze biskupovi. Navíc ho nenávidí i místní mladík, kterého donutil ke svatbě poté, co nechtěně otěhotní místní dívka.

Další spor se rozhoří kvůli jiné těhotné, jejíž přítel zemřel, a proto chce jít na potrat.

Rodiče mrtvého ale uzamknou dívku na půdě, aby nemohla do nemocnice. Situace je plná vášní a horkokrevní Chorvati začínají vytahovat zbraně, které doma skrývají ještě z dob války...

Rodiče mrtvého ale uzamknou dívku na půdě, aby nemohla do nemocnice. Situace je plná vášní a horkokrevní Chorvati začínají vytahovat zbraně, které doma skrývají ještě z dob války...

Režiséru Brešanovi se podařilo do filmu dostat spoustu skvělých gagů a také dialogy prostých Chorvatů, plné nenávisti k cizincům (zejména Srbům a muslimům), zní ve své tragikomičnosti vtipně. Ovšem rozhovory mezi biskupem a knězem, odhalující strašlivé pokrytectví, působí tak, že divákovi spíše mrzne úsměv na rtech.

Scénář je nevyvážený

Problém scénáře tkví v žánrové nevyváženosti a ve spojení příliš mnoha vedlejších příběhů s přepáleným závěrem, kdy se stane v několika minutách tolik tragédií, že to divák téměř nemůže pobrat.

První polovina snímku připomíná lehkou letní komedii, zatímco konec je sociální drama - řeší se spor o dítě duševně choré ženy, starý kněz je odhalen jako zvrhlík a umírá malá holčička.

Na druhou stranu jistě nejde o první balkánský film, který spojuje veselí, lásku a smrt v jedno, jakoby se nechumelilo.

Celkové hodnocení: 70%  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám