Hlavní obsah

Pištěk převzal ve Varech Křišťálový globus, hold mu vzdal Formanův Salieri

Novinky, Lucie Sieglová, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Akademický malíř a autor divadelních a filmových kostýmů a dekorací Theodor Pištěk převzal ve čtvrtek v Karlových Varech Křišťálový globus za mimořádný přínos světovému filmu. Cenu mu předali herec F. Murray Abraham a kameraman Miroslav Ondříček. Abraham Pištěkovi přitom vzdal hold za jeho práci.

Foto: Milan Malíček

Theodor Pištěk si převzal Křišťálový globus.

Článek

Pištěk si cenu převzal krátce po půl sedmé večer v prostorách Karlovarského městského divadla za potlesku všech přítomných.

Abraham je přivítal českým: „Ahoj”, pak pokračoval anglicky: „Je to pro mne velmi emotivní moment, protože Amadeus mě proslavil. A každý herec chce být slavný. Na roli jsem se velmi dlouho připravoval, ale z natáčení jsem měl obavy. Ale nastane okamžik, kdy role herci sedne. Ten nastal, když jsem se potkal s Theodorem Pištěkem,” řekl.

Foto: Milan Malíček

Theodor Pištěk a F. Murray Abraham se potkali při práci na filmu Amadeus.

Divákům vysvětlil, že kostým Salieriho mu byl úzký, neseděl v ramenou. „Já si pořád stěžoval. Pak mi Theodor řekl: Ale Salieri nosil těsný kostým. A já si řekl: Ahá!”

Dojatý Pištěk

Pištěk neskrýval při převzetí ceny dojetí. „Je to největší pocta v mém životě. Nebudu říkat, že jsem překvapený, vím to už měsíc. Je to pro mě obrovská satisfakce, protože kostýmní výtvarnictví je taková Popelka,” uvedl na jevišti.

„Cenu držím i za své mladé kolegy a kolegyně, aby věděli, že se vydali správnou cestou. Říkal jsem, že nebudu děkovat, ale děkuji vám, že jste přišli,” pokračoval.

Cenu si převzal z rukou nejen Abrahama, ale i svého kolegy Miroslava Ondříčka (pozn. i on spolupracoval na legendárním Formanově Amadeovi), jemuž dělal doprovod syn David, a prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.

Foto: Milan Malíček

Theodor Pištěk s Miroslavem Ondříčkem a F. Murrayem Abrahamem

Laureát mnoha cen

Theodor Pištěk je laureátem již několika prestižních cen.

Za kostýmy k filmu Valmont získal Césara, za dlouhodobý umělecký přínos českému filmu byl odměněn Českým lvem a za kostýmy k Formanovu filmu Amadeus, před jehož uvedením zde v Karlových Varech Křišťálový globus převzal, získal Oscara.

Právu [celá zpráva] před časem odpověděl na dvě otázky, co cítí, když ceny přebírá.

Máte už doma tři prestižní ceny a teď čerstvě Křišťálový globus. Co by ještě mohlo přijít?

Také si ještě cením prezidentské medaile prvního stupně Za zásluhy. A co by ještě mohlo přijít? Jezdecká bronzová socha na nábřeží. Třeba na Kampě nebo u Národního divadla. (nahlas se směje)

Jak se cítíte při přebírání cen?

Většinou jsem tak nervózní, že si pak na to ani nepamatuji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám