Hlavní obsah

O festivalovou půjčovnu kol je zájem

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průměru přes tisíc návštěvníků filmového festivalu využívá denně k dopravě mezi jednotlivými čtrnácti kinosály v Karlových Varech jízdní kola z půjčovny. Zájem o ně je hlavně ráno ve stanovém městečku, odkud baťůžkáři pospíchají do centra dění k Thermalu.

Půjčovna jízdních kol v Karlových VarechVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

„Ráno jsme tady měli čtyřicet kol, ale teď už nám zbývá jenom jedno,“ ukazovala v neděli deset hodin dopoledne Tereza Babková ze stanoviště ve stanovém městečku u přírodního koupaliště Rolava.

„Disponujeme celkem šedesáti městskými koly, která máme rozdělená na třech místech - ve stanovém městečku, u Thermalu a u Grandhotelu Pupp,“ uvedl Martin Verner ze Ski Centra Bike v Radotíně, které půjčovnu kol americké značky Specialized třetím rokem zajišťuje.

Bicykly jsou průběžně během dne převáženy dodávkou tak, abych jich bylo na všech stanovištích dostatek.

Čeká se na rekord

Během prvního dne festivalu půjčovna uzavřela s návštěvníky 234 smluv, v sobotu pak 584.

„Většina si brala dvě kola, takže počet zapůjčení byl zhruba dvojnásobný, než je smluv,“ vysvětloval Verner, podle kterého loni půjčovna uzavřela za den 750 smluv. „Letos bychom rádi tento rekord překonali,“ dodal.

Všechna kola jsou unisexová, takže se hodí pro muže i ženy. Půjčují se maximálně na čtyři hodiny, přičemž první je zdarma. Za každou další se platí sto korun. „Ještě letos nikdo neplatil, protože trasu mezi jednotlivými stanovišti lze ujet za hodinu několikrát,“ prozradil Verner.

Do terénu s helmou 

Kvůli bezpečnosti si musí každý zájemce na startu nasadit helmu. „Kola jsou vybavena i předními a zadními světly, protože se jezdí i večer za tmy,“ pokračoval Verner s tím, že půjčovna funguje mezi 8 ráno a 23. hodinou večer.

Každé kolo je vybaveno brašnou na osobní věci, na které je mapa s vyznačenými cyklostezkami ve městě. „Půjčujeme kola na festivalový pas a občanku. Na každý pas si lze půjčit dvě kola,“ dodal Verner.

„Nedovedeme si to tady bez kol představit. Parkoviště v centru jsou plná a také díky kolům nemusíme čekat na městskou hromadnou dopravu. Za pár minut jsme tam, kde chceme být,“ pochvaloval si půjčovnu kol student Jarda z Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám