Hlavní obsah

Vary: odpadky z parků a sadů musí hrabat hráběmi

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starost o pořádek a čistotu veřejných prostranství si návštěvníci karlovarského filmového festivalu příliš nedělají. Trávníky v parcích a sadech musejí každý den zaměstnanci jejich správy uklízet od nejrůznějších obalů od potravin či propagačních letáků hráběmi.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Úklid v praxi

Článek

Nepořádek je i na okrajích lázeňských lesů. Přitom ve městě přibylo na festival padesát sběrných nádob a odpadkové koše nejsou jednou, ale hned třikrát denně vyváženy. Uvedl ředitel Správy lázeňských parků v Karlových Varech Miroslav Kučera.

„Kelímky, krabice od pizzy a obaly od dalších potravin nechávají návštěvníci festivalu na trávnících. Je toho tolik, že je nesbíráme ručně, ale hráběmi. Jenom ze Smetanových sadů  jsme ráno takhle nahrabali čtrnáct stolitrových pytlů odpadků,“ popisoval.

Tunové hromady

Přes víkend se na úklidech odpadků v parcích a sadech ve městě podílela šestičlenná četa a přes týden dvacet zaměstnanců správy parků.

„Bordel a nepořádek je i při krajích lesa větší při festivalu než během celého roku,“ přidal se ředitel Správy lázeňských lesů Evžen Krejčí.

„Musíme častěji uklízet a množství odpadků počítáme v tunách. Jenom vloni jsme za tyto úklidy, svoz a uložení nepořádku zaplatili půl miliónu korun,“ podotkl.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ne všichni baťůžkáři si po posezení v parku odpadky po sobě uklidí, jak dvojice na snímku.

„Nejvíc mě na tom mrzí, že to místní lidé vyčítají nám, jako bychom tam ten nepořádek nanosili my,“ dodal.

Přitom odpadkové koše, které má na starosti firma Marius Pedersen, jsou přes festival vyváženy třikrát denně. „Normálně to děláme pouze jednou denně,“ uvedl Tomáš Vavříček z této společnosti.

„Na žádost města bylo v centru města po dobu festivalu rozmístěno celkem padesát nádob na odpadky navíc,“ konstatoval Vavříček. „Bohužel, některým občanům je zatěžko otevřít víko popelnice,“ dodal.

Poválené záhony

Podle Kučery ze správy parků nejsou při festivalu potíže pouze s odpadky, ale také s poškozováním záhonů.

„Ve Smetanových sadech jsou poškozeny paprsky záhonů od fontány. Vypadá to, jakoby byly žluté afrikány zválené od nějakého opilce. Záhon uvedeme do původního stavu až po festivalu,“ uvedl Kučera, podle kterého ve Dvořákových sadech vedle Thermalu jsou záhony zase pošlapány. „Celkové škody jsou vyčísleny zatím na zhruba třicet tisíc korun,“ dodal Kučera.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Poškozený záhon oranžových afrikánů ve Smetanových sadech.

Zatím bez povšimnutí vandalů je naštěstí květinová datumovka na záhonu před hlavní poštou na konci Masarykovy třídy. Přitom v minulosti se stávala pravidelně centrem vandalismu.

Zahradnice za dopadení pachatele nabízely městským strážníkům polibek. „Jsou na to místo namířeny kamery městského bezpečnostního systému, takže se jedná o dobře hlídané místo,“ uzavřel Kučera.

Reklama

Výběr článků

Načítám