Hlavní obsah

Festivalová výheň aneb Karlovy Vary dobyla vedra

Právo, Novinky, Rudolf Voleman, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vedro. Jedno slovo vystihuje dosavadní průběh karlovarského festivalu. Teploty nad třicet stupňů ve stínu a nad čtyřicet na sluníčku přivítaly diváky už v pátek odpoledne zahájení karlovarského filmového festivalu. A budou trvat podle meteorologů ještě několik dnů. Teplotní maximum by přitom mohlo padnout právě v neděli.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Děti u kašny na Masarykově třídě v Karlových Varech přivítaly v tropických vedrech osvěžení.

Článek

Návštěvníci Karlových Varů kupodivu tropická vedra snášeli dosud dobře, protože záchranáři nezaznamenali ani jeden případ kolapsu kvůli počasí. Lidé kupovali jednu zmrzlinu za druhou, nápoje šly v občerstveních na dračku a děti se koupaly v kašnách po celém městě.

„Nic. Žádný kolaps v souvislosti s vysokými teplotami jsme nezaznamenali,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské záchranky Barbora Silná.

„V Karlových Varech se teploty v pátek pohybovaly kolem 31 a v sobotu dokonce vyšplhaly až na 33 stupňů. Na sluníčku bylo ještě o deset jedenáct stupňů víc,“ uvedl klimatolog ze Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík. Ještě o nějaký stupeň více mohlo být odpoledne na kolonádách.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Zájem dětí o osvěžení ve vodě přilákal také bazének pod hotelem Thermal.

„Stojí v údolí, kde to nevětrá. Navíc budovy vzduch ještě více zahřívají, takže na těch betonových plochách je skutečně přes čtyřicet,“ konstatoval klimatolog, podle kterého ještě větší vedra přijdou v sobotu. „To bude třicet ve stínu už v poledne,“ uvedl.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Olina Vopálenská v Café Jadran prodává točenou zmrzlinu, která alespoň trochu ve vedrech osvěží.

„Vozíme chladící box s minerálkami Korunní, které prodáváme po deseti koruně,“ popisoval své zkušenost pouliční prodavač před Vojenskými lázněmi v centru Karlových Varů. „Do boxu se vejde třicet lahví, ale ty jsou za čtvrt hodiny vyprodané,“ uvedl.

Občerstvit se mohou i diváci zdarma. Stačí si vzít vodu u stánku společnosti Vodafone u Vřídelní kolonády.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Baťůžkáři nacházeli osvěžení alespoň ve stínu stromů ve Dvořákových sadech vedle Thermalu.

Děti pojaly vedra po svém. Bez ostychu se koupaly ve všech kašnách, které Karlovy Vary nabízí. Nejvíce se zřejmě bavily u kašny na Masarykově třídě, kde tryská voda přímo z dlažby. U kašny před hlavní poštou si děti máčely alespoň nohy.

Reklama

Výběr článků

Načítám