Hlavní obsah

Americký snímek Spoluautor přivezl tvář známou ze seriálu Dr. House

Právo, Věra Míšková

Americký soutěžní film Spoluautor, který měl v pondělí ve Varech světovou premiéru, se určitě zařadí k favoritům některých cen. Napsal a natočil ho debutující režisér, zkušený herec Martin Donovan, který si také zahrál jednu ze dvou hlavních rolí. Ve snímku září i další herec David Morse - českým divákům je jeho tvář známá především z televizní seriélu Dr. House.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Morse odpovídá na dotazy.

Článek

Snímek Spoluautor, postavený na dramatickém dialogu dvou zcela odlišných mužů, má dobrou zápletku, napětí i silné téma.

Jednu z hlavních rolí přijal i David Morse, herec, známý z filmů jako Zelená míle, kde hrál po boku Toma Hankse, Smrt čeká všude - snímek, který na Oscarech slavně porazil Avatara, Tanec v temnotách, kde hrál se zpěvačkou Björk, a také ze seriálu Dr. House.

„Už od psaní scénáře pro mě bylo nejsložitější sehnat na film peníze. A Kanadě i USA je totiž typické, že si často myslíte, že už je máte, ale ona to není pravda. A to mě doslova mučilo,“ odpověděl Donovan na tiskové konferenci na otázku, co pro něj bylo v trojjediné roli scenáristy, režiséra a herce nejtěžší.

Vary lepší než americký festival

K účasti filmu v karlovarské soutěži pak řekl, že to považuje za šťastné rozhodnutí. „Někde na americkém festivalu, kterých je velké množství, by se film debutujícího režiséra mohl ztratit, tady má každý velmi dobrý prostor. Jsem opravdu rád, že náš film má právě ve Varech světovou premiéru,“ řekl Donovan.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Donovan vysvětluje, jak bylo těžké snímek natočit.

Postava Guse, kterou hraje David Morse, prochází ve filmu složitou i překvapivou proměnou.

„Bylo velmi příjemné dostat se do Gusovy kůže,“ řekl k roli Morse. „Já k tomu vždycky potřebuji čas, první dny nedělám nic, jen se s postavou sžívám. A Martin pro to měl naprosté pochopení, nechal mě být,“ poodhalil svou hereckou metodu Morse a Donovan dodal, že mu v tom připomínal jeho samotného, že si dokonce i trochu upravoval text než si postavu plně osvojil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Morse se podepisuje fanouškům.

„Ale v zásadě už to bylo všechno napsané ve scénáři, proto mě taky tak zaujal. A bylo moc zajímavé pracovat s režisérem a protihráčem v jedné osobě. Martin to bral jako velkou výzvu, cítil jsem, že v sobě někdy musí potlačovat režiséra - pozorovatele, aby byl plnohodnotným spoluhráčem. Ale dařilo se mu to,“ řekl Morse.

Reklama

Výběr článků

Načítám