Hlavní obsah

Ve filmovém hicu pomůžou festivalovým divákům koupaliště

Právo, Rudolf Voleman

Po dvou spíše deštivých ročnících karlovarského filmového festivalu přišel konečně obrat a teploty se při tom jubilejním 45. ročníku přibližují spíše klimatu v tropech. V víkendu dosáhly teploty ve stínu v Karlových Varech čtyřiceti stupňů a o moc chladněji nebude ani do konce festivalu během příštího týdne. Proto mnohým festivalovým fanouškům může přijít vhod osvěžení v místních koupalištích.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Nejvyhledávanější je mezi karlovarskými filmovými fanoušky koupaliště Rolava.

Článek

„Bazén je otevřený každý den od osmi ráno do jednadvaceti hodin večer. Poslední vstup je ale možný do 19.45 hodin,“ uvedl Vladimír Hrnko, který má na starosti provoz bazénu hotelu Thermal s kapacitou 220 lidí. „Občas je kapacita naplněna, takže vstup průběžně zastavíme, ale brzy se zase uvolní, když někteří hosté odejdou,“ popisoval situaci Hrnko s tím, že cena vstupného na 90 minut je sto korun. „Teplota vody v bazénu je momentálně 28 stupňů,“ dodal.

Nejoblíbenějším místem ke koupání je ale v Karlových Varech přírodní koupaliště Rolava, které filmoví hosté najdou v městské části Rybáře, kam se lehce dostanou některým z autobusů městské hromadné dopravy. Nejlepší je jet autobusem číslo 12, který jezdí zhruba každou půl hodinu, na stanici Mlýnská. Vstup na Rolavu je zdarma a nabízí písečnou pláž, skluzavku a také kompletní sociální zázemí. Navíc i občerstvení.

Koupání i mimo Vary

Festivaloví hosté s vlastními auty mají více možností, jak najít v okolí Karlových Varů místo pro koupání. Mezi oblíbená přírodní koupaliště patří například rybník v Děpoltovicích, kde obec nechala před sezónou vysypat písečnou pláž. Nedaleko je rovněž rekreační středisko Velký Rybník. Stejně jako rybník Kolovák směrem k mezinárodnímu letišti v Olšových Vratech.

Určitě se romantickým povahám vyplatí dojet si asi patnáct kilometrů za výborným koupáním v opravdu průzračné vodě v Tatrovicích na Sokolovsku, kde je rovněž na pravém břehu za zátokou nudistická pláž. Komfort nabízí koupaliště Michal v Sokolově. Možností je ale více, přičemž hygienici zatím nezakázali koupání kvůli každoročně přemnoženým sinicím na žádném koupacím místě v regionu.

Přijdou bouřky

Návštěvníci festivalu budou mít do konce festivalu možností ke koupání dostatek. V noci na pondělí má sice do Karlových varů přijít studená fronta, ale ta ochladí teploty vzduchu jen na 20 až 25 stupňů. „Po tropickém víkendu lze v neděli v noci a v pondělí dopoledne očekávat pokles teplot a dešťové přeháňky. V pondělí odpoledne by ale měly odeznívat. V úterý možná přijde ještě nějaká ta bouřka, ale pak se opět vrátí tropické teploty,“ uvedl klimatolog z hydrometeorologické stanice v Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík, který každý den předpovídá počasí také pro festivalové organizátory.

„Zbytek týdne budou teploty opět atakovat teploty kolem třiceti stupňů,“ pokračoval Kovařík. „Konečně festivalu počasí přeje, protože minulý rok propršelo pět dnů a předloni čtyři a půl dne. Déšť v těch minulých ročnících doslova vyplavil batůžkáře ve stanovém městečku. Jubilejnímu ročníku ale jak se zdá počasí bude přát,“ uzavřel klimatolog.

Reklama

Výběr článků

Načítám