Hlavní obsah

Ozvěny karlovarského filmového festivalu startují v Praze

Právo, far

Již pojedenácté přinášejí pražská kina Aero a Světozor filmovým fanouškům Oficiální ozvěny MFF Karlovy Vary. Začínají v sobotu večer a do 21. července nabídnou čtyřicítku snímků, které ve Varech nadchly.

Článek

"Máme radost, že se letos objevilo tolik kvalitních filmů. Pro mě jako dramaturga je každoročně velmi příjemnou povinností pro naše milé diváky vybírat ty nejlepší filmové perličky z karlovarského festivalu. Věřím, že si z tak bohatého programu vybere každý něco,“ říká dramaturg kin Aero a Světozor Ivo Andrle.

40 filmů z celého světa

V Praze se v rámci Ozvěn představí hned 40 zástupců festivalu vybraných z 204 celovečerních filmů z celého světa, rozdělených do 24 programových sekcí. Z toho 15 snímků mělo v Karlových Varech světovou premiéru.

Nesoutěžní hlavní program zastupuje povedený film Crazy Heart [celá zpráva] o stárnoucím osamělém countryovém písničkáři s oscarovým Jeffem Bridgesem v hlavní roli. Ze soutěžní sekce organizátoři vybrali české filmy 3 sezóny v pekle a Kuky se vrací [celá zpráva], drama Bratr a sestra anebo Jsou věci, které nevíš, debut o taxikáři v Teheránu.

Ze sekce Horizonty se představí intimní španělský film Moskytiéra [celá zpráva] a francouzský psychologický thriller Sladké zlo. Další oblíbená sekce Horizonty, která pravidelně představuje filmy, které si velmi dobře vedly na některém z nedávných světových festivalů, nabídne divákům hned 6 snímků.

Film Claire Denis a Single Man s Colinem Firthem

Mezi nimi italský snímek Dvojitá hodina, který získal na MFF v Benátkách cenu za ženský herecký výkon a ocenění pro nejlepší italský film, Na cestě, Lurdy, Ondine (mystický příběh s Colinem Farrellem), Sama v Africe francouzské režisérky Claire Denis a vynikající režijní debut slavného módního návrháře Toma Forda Single Man [celá zpráva] s Colinem Firthem a Julianne Moorovou, který vypráví o jednom dni v životě vysokoškolského učitele, který se vyrovnává se ztrátou partnera.

Z belgické kinematografie byl vybrán hravý snímek Pan Nikdo, ambiciózní a extravagantní sci-fi podobenství, kde se každá postava objeví ve snu někoho jiného. Pozornosti diváků by neměl uniknout film Kam se hrabe Hollywood - uhrančivý dokument dávající prostor vzpomínkám desítek herců, hereček, režisérů a producentů. Z jejich anekdot a šťavnatých ukázek ze zmiňovaných snímků se skládá obraz ojedinělého tvůrčího období, vyžívajícího se v nahotě, akci a děsu.

Kultovní Červené střevíčky i české filmy

Chybět nebudou ani zástupci z retrospektivní sekce věnované Michaelovi Powellovi a Emerikovi Pressburgerovi -  Černý narcis (1947), o skupině anglikánských jeptišek, které se snaží přebudovat v odlehlém koutě Himálaje bývalý harém na ošetřovnu, unikátně zrestaurované Červené střevíčky (1948) na motivy H. Ch. Andersena.

Z českých filmů Ozvěny uvedou Katku, Zoufalce, Český mír, Protektora a záznam opery o osudu Milady Horákové Zítra se bude v režii Jana Hřebejka.

Reklama

Výběr článků

Načítám