Hlavní obsah

Polední klid festivalového běžce: dnes o běžcích pro paraple

Novinky, Věra Míšková, filmová kritička deníku Právo

Už je to tady, nestíhám. První dny jsem zvládala skoro všechno, co jsem chtěla, ale bylo mi jasné, že to je tím, že jsou svátky a tudíž nevycházejí noviny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Petr Hloušek (foto), Novinky

Filmová publicistka Věra Míšková

Článek

To skončilo přípravou dnešního vydání, takže jsem se v úterý nestihla aktivně zúčastnit Běhu pro paraple, což jsem měla v plánu dávno před začátkem festivalu a mrzí mě to.

Místo běhání bylo jen rychlé nakouknutí na ostatní, kteří se tužili, co to šlo. Producent Pavel Strnad chtěl dokonce tak urputně porazit svého kolegu Milana Kuchynku, že se pak mohl pochlubit nejen vítězstvím, ale také odřenýma rukama a bokem.

Slavnostní uvedení už má po včerejšku za sebou všech pět českých filmů, které soutěží v různých sekcích a zejména tvůrci Mužů v říji, Zoufalců a Dvojky prožívají slastný pocit pohledu na narvané sály, což jejich filmy - bůhví proč - v distribuci neměly.

Asi že jsou vesměs nízkorozpočtové a neměly na reklamu... Ale třeba se ještě díky festivalu rozkecá, že jsou dobré a ještě někdo další přijde nebo si koupí DVD. Zoufalci to své ve Varech pokřtili a vyslali do světa.

Dneska si určitě nenechám ujít soutěžní film Hitler v Hollywoodu už proto, že k němu přijely dvě herečky, s nimiž stojí za to se setkat. Micheline Preslová je osmaosmdesátiletá dáma, která hrála s Gérardem Philipem, její kariéra trvá už třiasedmdesát let a sice se prý na chvíli ve Varech spletla a myslela, že je v Maďarsku, ale nikoho to neurazilo.

Jinak je až neuvěřitelně čilá a na večeři UNI France (organizace, která propaguje francouzský film v zahraničí) neúnavně rozprávěla s velvyslancem... Druhou hvězdou filmu je Maria de Medeirosová, známá z Pulp Fiction, takže se asi budeme bavit i o Tarantinovi.

Reklama

Související články

Polední klid festivalového běžce

Balím kufr na karlovarský festival a oddávám se chmurným úvahám. Jiným se při této činnosti oddávat nelze už proto, že balení je bezprostředně spjato...

Výběr článků

Načítám