Hlavní obsah

Ředitel MFF KV v Los Angeles: Lidé přáli víc jiným filmům než Avataru

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tažení Cameronova filmu Avatar světem, kde už vydělal 1,6 miliardy dolarů, bylo v neděli večer korunováno Zlatým glóbem v Los Angeles za nejlepší film v kategorii drama a za režii. "Popravdě řečeno to bylo dost velké překvapení a měl jsem pocit, že to způsobilo jisté rozladění: přece jen jde o film, jehož kvality spočívají spíš v technické stránce," řekl Kryštof Mucha, ředitel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Článek

Jak bylo toto ocenění v samotném centru dění přijato?

Popravdě řečeno to bylo dost velké překvapení a měl jsem pocit, že to způsobilo jisté rozladění: přece jen jde o film, jehož kvality spočívají spíš v technické stránce. Během ceremoniálu bylo doslova cítit, že lidé fandí víc jiným filmům, těm se silnějším příběhem, kterých bylo v nominacích dokonce několik.

Kterým dramatům tedy lidé konkrétně přáli vítězství?

Především se hodně se mluvilo o filmu Smrt čeká všude z války v Iráku, který už dostal několik ocenění kritiků. Proto se předpokládalo, že ho neopominou ani zahraniční novináři akreditovaní v Hollywoodu, kteří rozhodují o Zlatých glóbech.

Lidé přáli hodně i snímku Precious Based on the Novel Push by Sapphire, který se odehrává v Harlemu v 80. letech minulého století a jehož hrdinkou je týraná šestnáctiletá Afroameričanka Claireece „Precious“ Jonesová. A hodně sympatií měl i snímek Lítám v tom s Georgem Clooneym v hlavní roli profesionálního vyhazovače z práce.

V kategorii zahraničních filmů byla asi jasným favoritem vítězná Bílá stuha...

Určitě, i když jisté šance se dávaly i francouzskému Prorokovi.

Letos měl ceremoniál po patnácti letech znovu moderátora. Osvědčilo se to?

Britský komik Ricky Gervais byl opravdu velmi vtipný, jenže moderátor má v programu velmi málo prostoru. Dostane se na scénu tak třikrát za večer na několik minut, protože Zlaté glóby mají mnohem víc kategorií než Oscary, takže to „odsejpá“ velmi rychle a na moderátorskou show rozhodně není čas.

Jaký jste měl na Zlatých glóbech nejhezčí zážitek?

Opravdu působivé bylo udílení čestného ocenění Cecile B. de Mille Award režisérovi Martinu Scorsesemu. Cenu mu předávali „jeho“ herci Leonardo Di Caprio a Robert De Niro, který řekl, že tak jako se dnes školní mládež učí o Shakespearovi, bude se za padesát let v dějinách kinematografie učit o jednom z největších režisérů – Scorsesem.

A když tam tak ty dvě velké herecké hvězdy stály na pódiu a k tomu byly záběry do sálu na Morgana Freemana, nedalo mi to nepomyslet na to, kolik z té plejády slavných už bylo hosty karlovarského festivalu.

Setkali jste se s některými?

S Woodym Harrelsonem, který se na všechno zasvěceně vyptával jako správný starý známý. Příjemné bylo také setkání s Piercem Brosnanem, který sice ve Varech nebyl, ale využil nynějšího setkání, aby nám řekl, jak si cení toho, že film Dar, v němž hraje a podílel se na něm i produkčně, zahajoval loňský festival, a mrzí ho, že z pracovních důvodů nemohl přijet.

Setkali jste se i s agenty některých případných budoucích hostů?

Setkali, ale o tom zatím mluvit nemohu, na to je ještě příliš brzo. Teď pojedeme s členem programového týmu festivalu Karlem Ochem rovnou na Sundance hledat filmy pro příští ročník. Loni jsme jich tam našli dost, takže si děláme opět velké naděje.

Reklama

Související články

Avatar je tady: oslňující podívaná

Nejočekávanější film konce letošního roku je tady: téměř tříhodinový Avatar vstupuje ve středu a ve čtvrtek ve 25 kopiích do 80 českých kin. S ním ještě...

Výběr článků

Načítám