Hlavní obsah

Výběr Salonu: Toltz, Barnes, Haslett

Právo, SALON

Opulentní hostina, výlet za sluncem a chloupky na pupíku...

Článek

Steve Toltz

Steve Toltz Zlomek celku

Steve Toltz Zlomek celku Přeložil Tomáš Suchomel.

Jota

Australský prozaik (1972) připravil pro čtenáře opulentní hostinu z nápadů, historek a tragikomických dialogů na téměř 750 stranách. Román, který psal 4 roky, vznikal při jeho toulkách po světě (navštívil i Českou republiku). Kdyby se choval ekonomicky, mohl mít k dobru několik tenčích knih. Jasper Dean vypráví o svém otci, paranoidním vizionáři, a jeho bratru, geniálním zločinci. O láskách a o hledání sama sebe. A o společnosti, pro kterou je zločinec hrdina, kdežto samorostlý mudřec a potřešteněc veřejným nepřítelem. O absurdnosti toho světa nemluvě. V tradičních pohádkách byla zlá čarodějnice vždycky ošklivá; v těch moderních má vystouplé lícní kosti a silikonové implantáty! Na lidech není nic tajemného, protože nikdy nezavřou hubu! Víra osvětluje cestu asi jako páska přes oči! Posloucháš mě, Jaspere?!

Julian Barnes

Julian Barnes Pohlédnout do slunce

Julian Barnes Pohlédnout do slunce Přeložil Ladislav Nagy.

Mladá fronta

Autor Flaubertova papouška a velký obdivovatel tohoto realisty devatenáctého století vytvořil v ústřední postavě své knihy Jean pravý opak vznětlivé Emy toužící po osudových romancích. Jean toho od života moc nečeká. Bydlí na malém nudném anglickém předměstí, jediná rozčeření jejích klidných měšťáckých vod představují poťouchlý strýček Leslie a pilot RAF Thomas. Ten jí vypráví o strachu letců, o blízkosti smrti a o nejhezčím způsobu, jak to celé skončit – letět co nejblíže ke slunci a pak prostě spadnout omámený závratí a světlem jako Ikaros.

K tématu smrti a sebevraždy se Barnes vrací několikrát, ať už v úvahách letce Thomase nebo Jeanina syna Gregoryho. Každý má podle nich své jedinečné právo „letět k slunci“.

Adam Haslett:

Adam Haslett: Tady nejste cizej

Adam Haslett: Tady nejste cizej Přeložila Martina Neradová.

Host

Autor prorazil mezi největší hvězdy americké literární scény hned s prvotinou Tady nejste cizej. Ta byla časopisem Time zařazena mezi pět nejlepších knih roku 2002. Následně byl Haslett nominován na Pulitzerovu cenu a stal se finalistou National Book Award. Další ceny už ukořistil: PEN New England Award a Malamud Award. Tady nejste cizej je soubor devíti povídek a postavy, které je zabydlují, jsou povětšinou sužované existenciálními strachy. Vymknuté z normálnosti. Jak ale dobře víme, taková Fuksova Vévodkyně a kuchařka je o něčem úplně jiném, než jak ji čteme my, tzv. normální, právě tak Williamsova Kočka na rozpálené plechové střeše. A na rozdíl od nich si už dnes Haslett může svobodně adorovat chloupky na pupíku svého trýznitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám