Hlavní obsah

Štefan Švec: Slovy se to nezmění

Právo, Štefan Švec, SALON

Dyslexie není nemoc, hlásá plakát na jedné z fakult Českého vysokého učení technického. Na doprovodném obrázku je krom toho ještě Einstein, který píše B místo D, webová adresa www.cips.cvut.cz/dys a slogan Myslí nám to… jinak.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Článek

Okouzluje mě, co všechno přestává být nemocí. Levorukost a homosexualita se zaplaťbůh neléčí už dávno, ale za chvíli bude divné mluvit o hendikepu i u hluchých a slepých. Jde prostě jen o jiný druh vnímání, ne? Postižení mentálně či fyzicky nejsou už postižení, nemají už snad ani speciální potřeby, ale prostě změněnou pracovní schopnost. Možná se dožijeme času, kdy mít Downův syndrom bude vlastně výhra.

Když bojovníci za práva znevýhodněných zruší některé stigma nemoci, zdaleka to neznamená, že skončili válku. Nestačí uznat vzájemnou obohacující odlišnost, je třeba ve všem zrovnoprávnit menšinu s většinou.

Velké Dobro pak musí zvítězit bez ohledu na cokoliv. Proč společnost podporuje heterosexuální svazky víc než homosexuální? znějí pak vážně míněné otázky. Proč není výstava v galerii uzpůsobena pro osoby se speciálními zrakovými potřebami?

Protože slepci z obrazů stejně moc mít nebudou. Protože homosexualita sice není nemoc, ale smysluplná společnost musí mít kromě individuálního blaha svých členů zájem i na vlastní reprodukci. A homosexuálové spolu děti prostě neplodí. Jenže takovéhle odpovědi v dnešním světě skoro zavánějí diskriminací.

Ztráta smyslu pro míru a zdravý rozum produkuje i opačné jazykové hry, než je rušení nemocí. Některé nové naopak zavádí. Alkoholismus má najednou gen, únava je syndromem a nemocí se stává snad i malá chuť na sex. Frackovité děti už nejsou nevychované, ale hyperaktivní, ne-li dokonce indigové.

Jedinou nadějí v době, kdy slepí malují, hluší zakládají kapely a vrazi se odvolávají na geneticky snížené sociální schopnosti, je realita, která probublává na nečekaných místech. Když si natěšený dyslektik vyťuká do internetového prohlížeče výše zmíněný odkaz z plakátu, zobrazená stránka mu oznámí chybu 404 – Ověřte si, zda jste adresu napsali správně.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Cukr pro diabetiky

Pamatujete na film Křidýlko nebo stehýnko s Luisem de Funésem? Továrník Tricatel tam vyráběl jídlo z umělé hmoty. Lidi se tomu před třiceti lety strašně smáli.

Štefan Švec: Větší bere

Čím víc, tím líp. Na velikosti záleží. V umění platí všechna klišé o velikosti, která si vymyslíte. Chytrá knížka s názvem Jak prodat vycpaného žraloka za 12...

Štefan Švec: O těch komiksech

Ludvík Vaculík napsal do Posledního slova v Lidovkách, že komiks není žádné umění. A že Maus Arta Spiegelmana, pro komiksové nadšence kult, je pitomost. Na...

Výběr článků

Načítám