Hlavní obsah

Štefan Švec: Chvála hnidopichů

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znám muže, jinak milého plešatého čtyřicátníka, který chodí po městě a buzeruje banky. Čte si jejich vývěsky, reklamy na bankomatech a hlavně nálepky s otvírací dobou na dveřích a hledá typografické chyby. „To bys nevěřil, kolik z nich to má blbě,“ říká mi. „Nevědí, jak se píše datum, jak se oddělují minuty od hodin, a někdy ani, jak napsat procenta.“

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

Skoro každý z nás má své oblíbené chyby. Chodíme po světě, a jen co někde zmerčíme hloupost, na kterou jsme citliví, nadskočíme decimetr nad asfaltový koberec – částečně radostí a částečně nepřekonatelným nutkáním soptit.

Pro mě osobně jsou takovým spínačem zvratná zájmena. Jakmile vidím plakát s nápisem Prodejte nám váš byt (obvykle s velkým V pro efektivní zvýšení chybovosti), rozbliká se mi dioda a začnu křičet Svůj byt, vy tupolebci, svůj!

Znám jiné lidi, které přivádí k nepříčetnosti nekontrolovaná invaze předložky na: Osobní odběr na prodejně, zaklikáváme v e-shopech. Pro zboží doražte na obchod v Kunraticích. Různé předložky existují, protože mají různé významy. V krabici znamená něco jiného než na krabici, stejně tak ve stole a na stole. Setřeme-li rozdíl mezi předložkami, jazyk se ochudí o možnost vyjádřit význam. Pokud na prodejně bude znamenat totéž co do prodejny nebo v prodejně, nikdo už ve větě na prodejně je anténa nerozliší, jde-li o sortiment nebo o vybavení střechy. Přijdeme o jeden jazykový prostředek.

Jsou lidé, které štve míchání předložek díky a kvůli (Díky hurikánu Katrina přišlo o život půl miliónu lidí.), jsou další, alergičtí na moderní výraz animátoři ve významu šašci, co baví vaše spratky na dovolené. Animátoři bývali přece dřív machři, co uměli rozpohybovat kreslený film.

Zaplaťbůh za hnidopichy. Jejich boj, obvykle legračně osobní, často brání důležitou hodnotu, která se ztrácí. Jsou protilékem na lhostejnost, lenost a fušeřinu a učí nás všímat si drobností, které normálně nezaznamenáme. Hnidopiši mívají pro své hnidopišství dobré důvody. „Když není banka pečlivá v psaní svých otvíracích hodin,“ upozorňuje mě milý čtyřicátník, „jak pečlivě potom bude spravovat mé peníze?“

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Nejpitomější křížovka ze všech

Máme doma dítě, co se učí číst. Nadšené, čteníchtivé dítě pátrá kolem sebe po písmenkách a luští si všechny nápisy, co vidí. Taková první křížovka bez tajenky.

Štefan Švec: Všichni jsme Hitler

Není nic vděčnějšího, než přirovnat politického oponenta k Hitlerovi. Hugo Chávez nedávno ztotožnil Hitlera s Angelou Merkelovou. Oficiální tisková agentura...

Štefan Švec: Válka děloh

Mají muslimové víc dětí než křesťané? Ob týden mi přijde do e-mailu další pěkná apokalyptická prezentace o tom, jak Evropu zaplavuje muslimské nebezpečí....

Výběr článků

Načítám