Hlavní obsah

Štefan Švec: Buclatá vypatlaná budoucnost

Právo, Štefan Švec, SALON

Použít autobusovou linku, která jezdí do zoo, je vždycky dobrodružství. Obvykle v ní halasí, hvízdá, hovoří, hrčí, hýká a hlaholí aspoň jedna třída mladších žáků a hudruje, hartusí a hysterčí jejich učitelka. Ostatní cestující, kteří ještě nebo už nemají doma děti, při tom nešetří otrávenými ksichty. My ostatní se snažíme tvářit shovívavě a vychovatelsky – podívejte na ně, na rošťáky, vždyť jsou jako ti naši!

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

Minulý čtvrtek jsem se přestal snažit tvářit shovívavě a na jedny ty děti se doopravdy podíval. Všechny byly tlusté. Zdá se, že následující generace to bude mít v mnoha směrech jednodušší. K sexuální neodolatelnosti v ní bude stačit, že nevypadáte jako vorvaň.

Špek jako standard ale není jediná změna, která nás čeká. Když se člověk nedívá na děti v MHD, nýbrž ve škole, vidí ty další. I stát se vzdělancem totiž bude pro naše ratolesti mnohem snazší. Ne snad kvůli vysokým školám – titul už nemá se vzděláním moc společného a za patnáct let ho budou mít fakt i šimpanzi. K pověsti génia budou ale stačit víceméně jakékoliv znalosti.

Na pedagogických fakultách už dnes často studují lidé, kteří o svém oboru netuší vůbec nic. Jak napsal nedávno Pavel Janoušek v Tvaru, není výjimkou potkat u státnic budoucí učitelku češtiny, která se domnívá, že Hus a Komenský byli jedna osoba – upálená kvůli svým pedagogickým spisům. Důmyslné reformy školství, bojující proti nesmyslnému biflování, generují zástupy magistrů, kteří mají v hlavě sexy prázdno, což díky jazykové výchově dokážou předvést i ve vyspělé cizině. Někteří z těch lidí už začali učit děti.

Netýká se to pochopitelně všech. Skutečné talenty se prosazují lépe než dřív a není jich málo. Co ale začíná být problém, je obecný vzdělanostní standard, který měla tahle země vždycky vysoký. Průzkumy OECD říkají, že i dnes ho máme výš než Spojené státy a Velká Británie, tedy země, ke kterým v reformách školství vzhlížíme. A ke kterým se blížíme mílovými kroky. Pokud jde o hmotnost, není to takový problém. Obchody s konfekcí prostě upraví velikosti, lanovky zvýší nosnost, kina zdvojí šířku sedadel. S životem mezi vypatlanci to bude o něco složitější.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Kolektivní sport

Udělat z dámy prostitutku je k neuvěření snadné. V jednom z těchto sloupků jsem nedávno napsal, že básnířky Kateřina Rudčenková a Simona Martínková Racková...

Štěfan Švec: Užitečnost sociálních sítí

Stará židovská moudrost říká, že kdo má doma málo místa, má si tam nastěhovat tchyni. A švagra se švagrovou a jejich dětmi. A nějaké domácí zvířectvo, pár...

Výběr článků

Načítám