Hlavní obsah

Sloupek Štefana Švece: Ty máku!

Právo, Štefan Švec, SALON

Rychlé šípy nikdy nemluvily sprostě. Když potřeboval Rychlonožka zaklít, řekl himbajs šůviks a jedinou povolenou nadávkou v klubu byl plantážník.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

Plantážník znamená debil, když nechcete říct debil. Jaroslav Foglar věděl, že zanadávat je občas potřeba i ve světě dokonalých dětí. Neodhadl však, kde v jazyce najít slovo, které by se jako slušná nadávka mohlo opravdu ujmout.

Plantážník je vzdálený, nelibozvučný, emočně neutrální. Hledat je přitom třeba tam, kde jazyk popisuje věc zároveň milovanou i nenáviděnou. Skutečnost, kterou se Češi opájejí, ale podvědomě se za ni stydí. Dejme tomu – jídlo. Zdroj hrdosti babiček a pupků dědů.

Sloupek Štefana Švece: Kdo ovládá svět

SALON

Je neuvěřitelné, kolik názvů jídel slouží zároveň jako nadávky. Ty nejlogičtější, jako buřt, sádlo a špek, se pochopitelně pojí s tloušťkou. Ani být salát ale není nic pozitivního. Natož se stát starým paprikou nebo nosit na hlavě karfiol. Zavedené urážky poskytuje poživatelná drůbež – husa, krůta a slepice. Ušetřeny nezůstaly ani moučníky. Nikdo nechce být bábovka nebo buchta, voličům ANO se říká koblihy a čtenářům Aeronetu kremrole.

Půvabný jazykový cit projevilo Divadlo Spejbla a Hurvínka v představení Hurvínek a kluci mameluci. Jako urážka se tu používá nudle cezená přes kanál. Výraz je ale moc dlouhý a přílohy slouží spíš pro nadávky etnické – makaróni jsou Italové a rejže Asiaté. Knedlík bývá ovšem obvykle etnický Čech.

Ovoce pojmenovává zvláštní demografické a sociální skupiny. Rybízek je mladý muž, švestka policista a melouni členové strany Zelených (navrch zelení, vevnitř rudí). Zvláštní poživatiny jako rosol nebo sulc slouží k pojmenování zbabělců, Janu Fischerovi prohrála první přímou prezidentskou volbu přezdívka želé.

I tento zběžný průlet ukazuje, kde hledat nové nadávky bez stínu vulgarity. Hotová jídla se například nádherně hodí pro lidové urážky v domácích sporech – už dnes se o mnohém muži říká, že je pěkný ptáček. Jak jadrně pak bude znít od tchyně ke snaše nadávka: ty cmundo!

Sloupek Štefana Švece: Zednářisti a pirátisti

SALON

Polévky se hodí pro specifičtější případy: kulajdou se dá urazit těhotná žena, namachrovaný švihák může být minestrone. No a čím zvláštnější potravina, tím konkrétnější najde cílovou skupinu. Homosexuál bude termix, začátečník muffin a vegetarián tofu. S rozvojem exotické kuchyně jistě najdou své využití i počeštěné termíny jako bujabéza, pakora nebo bumbo nambo.

Názvy jídel mají s nadávkami společné libozvučnost a cit, který je do obojího vložen. Noví vychovatelé mládeže, Foglarovi dědicové, už nemusejí pro své svěřence složitě konstruovat plantážníky. Nemluvme sprostě. Stačí otevřít sbírku receptů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Štefana Švece: Kdo bude knězem

Mým oblíbeným Slovákem je arcibiskup Ján Orosch. Prelát, který nastoupil do čela arcidiecéze v Trnavě po odvolaném Róbertu Bezákovi, na jehož kauzu si možná...

Sloupek Štefana Švece: Kdo ovládá svět

Možná se vám zdá, že lidstvu vládnou ilumináti. Nebo svobodní zednáři. Ještírci, LGBTQ+ lobby či patriarchát. To se ale pletete. Je to někdo úplně jiný.

Výběr článků

Načítám