Hlavní obsah

Sloupek Štefana Švece: Miluj svého nepřítele

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buď to byl Chesterton, nebo jiný chytrý katolík, každopádně měl pravdu. Všiml si, že mnohem více lidí odradí od církve špatní faráři než ateistická propaganda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

Už dlouho mám podezření, že učení Ježíše Krista má svůj skrytý, boxersko-karatistický význam. Jeden znalec východních bojových umění mě nedávno upozornil, že přikázání Když tě někdo udeří do tváře, nastav mu i druhou je v boji zblízka mimořádně praktické. „Jakmile se šikovně otočíš k soupeři druhou tváří, můžeš ho majznout ze strany, kde to nečeká,“ pravil ten moudrý guru.

Vsadil bych se, že doporučení milovat své nepřátele je z podobně užitečného soudku. Když se vrátím k ateistům, tak jejich přednášky a weby přesvědčují jen přesvědčené. Neznám křesťana, který by po přečtení Dawkinsovy knihy Boží blud udělal „Aha!“ a přestal chodit do kostela. Každý nový veřejný projev Dominika Duky či Petra Piťhy však řadě přemýšlivých katolíků způsobí bolení hlavy a vyvolá v nich uvažování, zda v téhle partě chtějí být.

Sloupek Štefana Švece: O masturbaci myší

SALON

Vyplývá z toho jednoduchý návod: nemá cenu svůj politický či jiný názor propagovat silou. Nejlepší je naopak podpořit své nejradikálnější odpůrce.

Fanatici, lidé smutní a vůči světu uzavření, mají vždycky sklony utvrzovat se ve svých pravdách až do absurdna – a nakonec mlít nesmysly. Čím více prostoru dostanou, tím více lidí od sebe odradí. Milujte své nepřátele, jsou pro vás užiteční.

Trpí-li u nás někdo nechutí k současné vládě Ruska, měl by milovat a podporovat Václava Klause staršího. Jeho doslovné opakování Putinových nadávek vůči Česku, včetně „ratlíka, co doráží na pořádného psa“, odpuzuje už i lidi, co Zemana ještě snesou. Nemusíte být fanda NATO, aby se vám zajedlo radostné třepotání Klausových polobotek, čouhajících z báťuškovy panímandy.

Sloupek Štefana Švece: Už jsme Západ

SALON

Kdo nemá rád domácí porody, měl by co nejvíce veřejné pozornosti obrátit k aktivistkám, jež vzývají orgasmický porod do lesní studánky. Pro odpůrce vykachlíkovaných porodnic je naopak požehnáním, když se veřejně projeví bodrý porodník staré školy, který by nejradši každou ženu na sále přikurtoval k lůžku a do páteře jí bodnul paralyzér.

Logicky z toho vyplývá, že pro šíření křesťanské víry není nic užitečnějšího než plamenní horlivci ze sdružení Ateisté ČR. Pro popularitu ezoterních nauk pak Český klub skeptiků Sisyfos. Ověřte si to sami. Já osobně si jdu skoro po každé přednášce Sisyfa udělat horoskop, i když na něj nevěřím.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Štefana Švece: Jurij a Neil

Škoda, že se nikdy nepotkali. Když Neil Armstrong v červenci 1969 přistával na Měsíci, byl Jurij Gagarin už více než rok pohřbený u Kremelské zdi. Byla by...

Sloupek Štefana Švece: Už jsme Západ

Stačilo starší ruské BUM z muničáku ve Vrběticích a národ přestal řešit Slavii v Glasgowě. Pozornost davu je nenasytné zvířátko a vrhá se bezhlavě za čerstvou...

Sloupek Štefana Švece: O masturbaci myší

Pro tento sloupek jsem nedostal žádné zadané téma. Hrůzu, která se přede mnou rozevřela z bezedného nekonečna námětů, jsem musel zahnat provokací. „Napíšu...

Výběr článků

Načítám