Hlavní obsah

Sloupek Štefana Švece: O masturbaci myší

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro tento sloupek jsem nedostal žádné zadané téma. Hrůzu, která se přede mnou rozevřela z bezedného nekonečna námětů, jsem musel zahnat provokací. „Napíšu o masturbaci myší,“ zkusil jsem šokem přimět editora Zbyňka k nějakému zadání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

„Tak jo,“ odepsal nazpátek a mně došlo, že píšu do nejsvobodnější literární přílohy na světě. Anebo je masturbace myší téma, které už nikomu nestojí ani za zvednuté obočí. Protože námětů, kterých se může editor v první linii bát, je mnohem víc a jsou jinde.

Vychází nový Salon: Výtvarník František Skála (nejen) o politickém umění

SALON

Letos v dubnu vyšlo první číslo magazínu s názvem Journal of Controversial Ideas (Časopis o kontroverzních myšlenkách). Má jít o odborný, recenzovaný tisk, takže žádný blogísek. Autoři tu ale můžou použít místo svého jména pseudonym, pokud se bojí, že by je jejich výzkum či esej mohly stát kariéru.

Nejzanícenějšími body angloamerické veřejné debaty jsou dnes otázky rasy, genderu, transgenderu. Některé články v prvním čísle časopisu se jim tedy věnují – například text o tom, zda jsou ospravedlnitelné tradice „černých tváří“ v lidovém folklóru (Černý Petr, třetí král Baltazar). Takových textů ale není ani polovička. Ty ostatní se zamýšlejí třeba nad tím, zda by nefungovaly tělesné tresty v konkrétních případech humánněji než léta vězení.

Esej Jiřího Přibáně: Z osvícení k procitnutí?

SALON

Otázek, které budí hysterické kontroverze, je čím dál víc. Filosof Galen Strawson si prý nedávno vysloužil výhrůžky smrtí za přesvědčení, že neexistuje svobodná vůle. Zjevně jde už jen těžko předvídat, které téma se stane citlivým. Navíc je jedno, kde v jakém sporu stojíte. Zveřejnění názoru na ožehavou otázku vám prostě často přinese výhrůžky, výzvy k tomu, aby vás zaměstnavatel vyhodil z práce, a drsné ponižování na aktivistických platformách té či oné strany kontroverze. Máloco přitom citlivá témata potřebují více než otevřenou, svobodnou debatu a promýšlení bez nátlaku. Kdo je k nim ale v těchhle podmínkách ochotný?

Myši samozřejmě masturbují. Nedokážou sice provést samy sobě orální sex jako ježci, ale umějí si stimulovat genitále bez partnera a údajně i dosáhnout orgasmu. Aby ten orgasmus změřili, uspokojovali vědci s doktorskými tituly vybrané – pravděpodobně velmi šťastné – myši po celé týdny.

Druhá možnost, jak napsat článek o „masturbaci myší “, je věnovat ho návodu, jak masturbovat myší. Ale po něm už bych si nějakou tu výhrůžku smrtí poslal i sám.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Štefana Švece: Roomka

Nepotkal jsem zatím člověka, co by si tohle slovo oblíbil. „V životě bych to nepustil přes pysky,“ slyšel jsem zato. A taky: „Lidi, co říkají růmka, by měli...

Sloupek Štefana Švece: Jurij a Neil

Škoda, že se nikdy nepotkali. Když Neil Armstrong v červenci 1969 přistával na Měsíci, byl Jurij Gagarin už více než rok pohřbený u Kremelské zdi. Byla by...

Výběr článků

Načítám