Hlavní obsah

Jedna báseň. Sloupek Michala Šandy nad dílem Jana Nováka

Právo, Michal Šanda, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jana Nováka jsem na konci minulého století pravidelně potkával po pražských kavárnách. Moravský stréc odkudsi od Kyjova s podmanivou barvou hlasu a dávno už nemoderním knírem pod nosem. Nad sklenkou vína hulázňal svoje svébytné pravdy. Sem tam se odmlčel, z kapsy vytáhl tužku a na útržek papíru si cosi poznamenal. Možná: uzené maso, chleba, v trafice cigára, mýdlo.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Šanda (1965) je spisovatel.

Článek

O mnoho let dříve ho Pavel Šrut, Eugen Brikcius nebo Petruška Šustrová znali jako rozšafného výčepního z hostince Na Třemošné, co si sem tam za pípou cosi poznamenal na účtenku. Možná: dvě velké griotky, malé štamprle rumu, tlačenka, a dole k tomu přičinil šest čárek.

Kolem roku 2000 jsem se s ním vypravil za společným kamarádem na chalupu do Českého ráje. Večer při grilovačce si cosi usilovně poznamenával na umaštěný papír od buřtů. K mému překvapení to byly básně! Básně docela kratinké. V kotcích / paradajky protlak / kobyl k hříběti / burgundského. Doslova je sypal z rukávu, jako kouzelník králíky.

Něco jako kniha. Sloupek Michala Šandy o Silážních jámách Daniela Hradeckého

SALON

Abrakadabra! Jak sedají / brody křídla lastur / košilky dam kam / tam.

Simsalabim! Osoba vraždy, osobnost / prolíněná. Stereofonní prostor / mučenky, sterilní na omak / vítězný oblouk jednotřídkou.

Kdosi o nich prohlásil, že jsou beze smyslu, ale ne bez významu, protože jsou jasnozřivé.

Od Novákova úmrtí uplynulo v lednu pět let. Nakladatelství Dybbuk k tomuto půlkulatému výročí vydává do posledního písmene všechno, co kdy tenhle neprávem opomíjený básník na svoje pověstné papírky nadrásal. Tři objemné svazky o celkovém rozsahu 1856 stran mají název Labutí sádlo a podepsané jsou Jan. Jan Novák. Nejedná se o chybu; aby se totiž odlišil od toho slavného chicagského a od mnohých dalších Janů Nováků, začal k stáru používat zdvojené Jan oddělené tečkou.

Foto: archiv nakladatelství Dybbuk

Jan. Jan Novák: Labutí sádlo

Ona grilovačka se, jak už to bývá, protáhla do pozdních nočních hodin, Jeník byl ovšem ráno jako čiperka. Po nezbytném smrťáku turka a cigaretě mě donutil vyhrabat se ze spacáku a jít s ním ke kapli svaté Anny na Hůře, nahoře nad Vyskeří, že tam má pro mne překvapení. A skutečně, něco takového jsem nikdy předtím ani potom neviděl. Všude kolem křížové cesty byly stovky, možná tisíce bedel. Bílo, jako když nasněží.

Když poté cestou domů do Prahy spolucestující v autobuse závistivě hleděli na naše plné košíky, Jeník prohlásil, že kdo má zájem o houby, ať si přijde, a lidé opravdu chodili pro pár kousků se všelijakými sáčky, co měli zrovna u sebe, dávali se s námi do řeči a navzájem se trumfovali houbařskými historkami. Z obyčejné nudné jízdy autobusem se Novákovým přičiněním stal zážitek jedna báseň.

Ještě jednu báseň?

Vratné iluze vracející se / v propasti, lžíce stud milování / jak se pláč proměňuje v / osmy a pláč / musím se napít / jsem (ti) oprýskaná.

Reklama

Související témata:

Související články

Michal Šanda: Setiny Bohumily Grögerové

Sté výročí narození básníka Josefa Hiršala loni v červenci zůstalo, snad zapříčiněním koronaviru, pozapomenuto. Největší český šrajbr Bohumil Hrabal svého času...

Velkopodnikatel Havlíček. Sloupek Michala Šandy

Dvousté výročí narození Karla Havlíčka Borovského bylo řádně oslaveno ve všech médiích, seriózních i bulvárních, a dokonce se našli mnozí, co mu osobně došli...

Výběr článků

Načítám