Hlavní obsah

Jak vyrobit vraha. Nad dokumentární sérií o procesu se Stevenem Averym

Právo, Klára Kolářová, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetidílná dokumentární série z roku 2015 Making a Murderer (do češtiny by se název dal přeložit coby Jak vyrobit vraha) vypráví jen těžko uvěřitelný příběh. Steven Avery z Manitowoc County v americkém Wisconsinu byl v roce 1985 odsouzen za sexuální napadení místní ženy. Ačkoli celá řada indicií naznačovala, že čin mohl spáchat někdo jiný, byl Avery, příslušník problémové a neoblíbené white trash rodiny, shledán vinným.

Foto: Profimedia.cz

Ze série Making a Murderer (režie: Moira Demosová, Laura Ricciardiová, 2015)...

Článek

Na svobodu byl propuštěn po osmnácti letech díky novým DNA důkazům, které potvrdily, že útok nespáchal. Avery se vrátil domů, našel si přítelkyni a nebylo nereálné, že dostane odškodnění ve výši 36 miliónů dolarů. Šťastný konec? Ani omylem, začátek. V roce 2005 byl Avery obviněn z vraždy pětadvacetileté fotografky Teresy Halbachové. A o dva roky později odsouzen na doživotí, přičemž důkazy proti němu se mohou zdát ještě pochybnější než v prvním případě.

Kdyby šlo o hraný seriál, bylo by snadné ho odmítnout jako vykonstruovaný a nereálný. Bylo by však pomýlené myslet si, že se dokumentární série Making a Murderer snaží o cosi jako objektivitu. Filmařky Moira Demosová a Laura Ricciardiová evidentně straní Averymu. Nejvíc prostoru dostávají indicie, které hovoří pro jeho nevinu. Autorky zároveň naznačují, že některé důkazy mohly být vyšetřovateli z Manitowoc County do Averyho domu nastrčeny. Co by k tomu státní úředníky vedlo? Zdá se, že především otázka, kde vzít oněch 36 miliónů dolarů. Divák může o této motivaci pochybovat, ale dokumentaristky mají jasno.

Další věc, kterou jim lze vytknout, je zobrazení rodiny zavražděné Teresy Halbachové. Její matka a především bratr zde figurují výhradně jako lidé zaslepení zármutkem a vztekem. Chtějí vědět, kdo zabil jejich Teresu, a tak se chytí první možnosti, která se nabízí. Filmařky členům rodiny upírají vlastní kritický rozum a dělají z nich osoby lehce manipulovatelné hlasitou argumentací Averyho žalobců.

Samotná Teresa poté v sérii funguje pouze coby zaměnitelná mladá dívka z fotografie. O její osobnosti se toho mnoho nedozvíme – nejspíš proto, abychom si k ní jako diváci nevytvořili pouto, které by pak mohlo ohrozit víru v Averyho nevinu. Teresa se tak v seriálu stává pouhým objektem, o který se vede spor, ničím víc.

Navzdory této kritice však série Making a Murderer klade mnoho znepokojivých otázek. Žalobci užili jako důkaz klíčky od Teresina auta, které se našly v Averyho domě. Byly tam však nalezeny až na několikátý pokus – v době, kdy žalující straně chyběl přesvědčivý argument. Stejně tak kulka ze zbraně, kterou měla být Halbachová zastřelena, byla v Averyho garáži objevena až dlouho po činu.

Bez těchto předmětů doličných by se žalobci jen těžko posunuli dál. Jejich největším trumfem se ale stalo svědectví Averyho synovce Brendana, pomalého, mírného a nepříliš bystrého chlapce, který je jednou z nejtragičtějších postav celého příběhu.

Brendan nejprve vypověděl, že toho o Terese mnoho neví. Po několikahodinovém výslechu však svou výpověď změnil, a to poměrně dramaticky. Dle jeho nového tvrzení nejenže strýc Steven Teresu mučil a zavraždil, ale on sám, Brendan, mu u toho navíc asistoval. Ze záznamu výslechu je patrné, že mu vyšetřovatelé kladou velmi manipulativní otázky. Brendan je chce očividně potěšit, a tak se nechá poslušně vést cestou, kterou mu vytyčili. Vyšetřovatelé mu namlouvají, že pokud s nimi bude spolupracovat a řekne „pravdu“, nebude mít žádné problémy. Jakmile se pak Brendan přizná ke znásilnění a spolupodílení se na vraždě, ptá se naivně, jestli už může jít domů, že by zítra nerad zameškal školu.

Když si mladík později volá se svou matkou, říká jí, že je nevinný. „Jak ses mohl přiznat k něčemu, cos neudělal?“ ptá se matka. „Prostě jsem hádal,“ odpovídá Brendan. „Dělám to tak i s domácími úkoly. Prostě se snažím uhodnout správnou odpověď.”

Nejpalčivější otázka, kterou série vyvolává, je ta, zda by elity, kterým jsme přímo i nepřímo dali do rukou moc, byly skutečně schopny takto zásadně lhát a manipulovat s fakty.

V centru hraného amerického seriálu House of Cards (česky Domek z karet) stojí postava prezidenta, který neváhá své protivníky vraždit, když není vyhnutí. Prochází mu to i proto, že ani jeho největší kritici nevěří, že by mohl někoho zabít. Politické čachry, podivné klientelistické vazby, to ano, ale vražda?

Podobná situace pak nastává i v dokumentárním Making a Murderer. Je nepříjemné připustit si, že by elity sledovaly tak nízké cíle. Možné to však nepochybně je. Jeden z Averyho obhájců po prohraném procesu přiznává, že doufá ve vinu svého klienta. Představa, že by se právo mohlo tak strašně zmýlit, je pro něj jako zkušeného právníka naprosto neakceptovatelná.

Na konci Making a Murderer není jasné, zda je Steven Avery vinný, či nikoli. Autorky o tom jasno mají. Ale při kritickém pohledu se minimálně pravděpodobné jeví obě varianty. Série však vyvolává obavu, jíž nelze uniknout – nakolik je systém, který jsme si nastavili, funkční a spravedlivý? Zatímco u hraného House of Cards je nad tím možné mávnout rukou, tady tak učinit nelze.

Sérii Making a Murderer je i u nás možné zhlédnout v rámci internetové služby Netflix.

Reklama

Související témata:

Související články

Nad Temným případem: Terapie tmou

V rámci pocty americkému produkčnímu týmu Anonymous Content uvede letošní karlovarský festival osmidílný detektivní seriál HBO Temný případ (True Detective)....

Výběr článků

Načítám