Hlavní obsah

Štefan Švec: Lucie Bílá mění barvu

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina matek ve Velké Británii píše sadomasochistický román. Britney Spearsová se inspiruje Karlem Marxem. Odpůrci geneticky modifikovaných potravin jsou prokletí. Kdybyste tomu náhodou nevěřili, dejte si pozor. Všechny tyhle zprávy jsou čtenější než ty z Lidovek a píšou je lepší novináři, než má Respekt. A ano – jsou úplně vymyšlené.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lucie Bílá

Článek

Každý žánr někdy zažije svou zlatou dobu. Vymyšlené zprávy tu byly odedávna – v devadesátých letech u nás vycházel časopis Hrom, díky kterému v téhle republice pořád ještě pár lidí věří, že Hitler byl žena. Magazín MfD svého času proslul „objevy“ o českých politicích. Na Apríla občas zažertují deníky, na Silvestra se většinou odváže i Česká televize. Až dneska se ale z falešných zpráv stal průmysl hlavního proudu. Velké parodické servery jako The Onion, Free Wood Post nebo The Daily Mash zaměstnávají skvělé psavce, kteří dokonale vážným perem dokážou napsat ty nejzhůvěřilejší hovadiny. A jejich české nápodoby rostou jako houby po dešti. Povedlo se jim už vyrobit nejteplejší zmrzlinu na světě, přisoudit Putinovi volební vítězství při zisku 106 procent a zavést dálkové studium v pražských školkách.

Proč by nás měly falešné zpravodajské servery bavit?

Za prvé jsou vtipné. The Onion nedávno publikoval výsledky pětiletého výzkumu o tom, že lidé v dálce ve skutečnosti nejsou malilinkatí.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Za druhé, je to ráj pro odborníky na média. Falešní zpravodajci používají stylistické postupy skutečného zpravodajství lépe než praví novináři. Na jejich textech se dá skvěle pochopit vytváření iluze reality a serióznosti. Člověku dojde, jak moc ho zdánlivě objektivní popis manipuluje.

A za třetí: nejsou nebezpečné. Zatímco obrázky možná zkanibalizují psaní, Facebook komunikaci tváří v tvář a mobily zničí výrobu budíků, falešné zprávy těm pravým nekonkurují. A to přesto, že jsou často zajímavější a čtenější. Bez skutečných zpráv se totiž neobejdou, neměly by co parodovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Štěfan Švec: Užitečnost sociálních sítí

Stará židovská moudrost říká, že kdo má doma málo místa, má si tam nastěhovat tchyni. A švagra se švagrovou a jejich dětmi. A nějaké domácí zvířectvo, pár...

Štefan Švec: Buclatá vypatlaná budoucnost

Použít autobusovou linku, která jezdí do zoo, je vždycky dobrodružství. Obvykle v ní halasí, hvízdá, hovoří, hrčí, hýká a hlaholí aspoň jedna třída mladších...

Výběr článků

Načítám