Hlavní obsah

Zbyněk Vlasák: Politik Havel

Právo, Zbyněk Vlasák, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Václava Havla jako disidenta znám kvůli svému věku jen zprostředkovaně. A tak přesto, že knihy jeho projevů, esejů a dopisů z let šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých jsou v mé knihovně na čestných místech, zůstal pro mě jejich autor především politikem let devadesátých a nultých. A to klíčovým, protože jsem ho bral jako svého člověka na postupně čím dál víc se odcizujícím politickém jevišti. Přičemž jím zůstal i poté, co se z něj stala vedlejší postava, která dění v centru divácké pozornosti komentovala jen od portálu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Václav Havel na snímku z letošního října

Článek

Proč zrovna Havel? Asi proto, že se vyhýbal neurvalému a prázdnému deklamování, že se nebál ukázat nesmělost, rozpaky, vnitřní boj, tedy věci, které by jiní u sebe vnímali jako neodpustitelnou slabost. Byl pro mě v tom mocenském světě takovým měřítkem. Díky němu se zdálo být zřetelnější, kterému nažehlenému saku chybí podšívka a který úsměv do kamery postrádá obsah.

Ještě důležitější mi pak přišlo, že Havel ani v politice nepřestal být dramatikem a spisovatelem, který je schopen širší reflexe a kritiky, ale i sebeironie. Což mi společně bylo zárukou, že se nespokojí s prvním nabídnutým řešením, že pro něj bude v každém sporu hrát víc než jedna proměnná, víc než jedna rovina. Jeho rozhodnutí se tak v mých očích stávala důvěryhodnějšími. Ostatně si stačí přečíst Havlovy politické paměti Prosím stručně. Nejsou jen rozhovorem, nebo jen chronologicky řazenými vzpomínkami. Dokázal z nich vytvořit absurdní drama se vším všudy, dokázal nudnému žánru přimyslet druhou rovinu. Už to, že se o to vůbec pokusil, je pro mě podstatnou hodnotou.

Vše zmíněné samozřejmě nesouvisí přímo s Havlovými konkrétními činy. Ty ale ať zhodnotí povolanější. Já si dovolím pouze povzdechnutí, že s jeho definitivním odchodem už mi v české politice žádný můj člověk nezbyl.

Reklama

Související témata:

Související články

Nad knihou: Spojenec v táboře nepřítele

Nejlepší katolíci a nejlepší marxisté, nevládnou-li, mají společnou vlastnost: myslí tak zaujatě pro svou věc, že chtějí-li si nějakou ideu nebo člověka...

Výběr článků

Načítám