Hlavní obsah

Fejeton Mariana Pally: Vztah k přírodě

Právo, Marian Palla, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Svět sice nezachráníme, ale mohli bychom se aspoň trochu zasmát.“

Foto: Marian Palla, SALON, Právo

Článek

Pokud se považujeme za přírodu, nezbude nám, než se zase zaobírat sami sebou, ale to už začíná být pomalu nuda, viz umění. Já bych se přikláněl k názoru, že jsme příroda zmutovaná, takový srandovní vřídek mezi lopatkami, který možná zaskočil i samotného boha, když zjistil, že se tam nemůže poškrábat.

Ale abychom se zbytečně nezapletli, protože některý jedinec by se mohl cítit jako vřed nepříjemně, navrhuji se k tématu postavit docela obyčejně – já jsem tady a příroda je tam (dotyčný je ve městě), nebo já jsem tady a příroda je kolem mne (dotyčný je ve stanu na louce) nebo já jsem tady a příroda je taky tady (dotyčný je v rakvi).

Jak je vidět, vztahů k přírodě bude asi víc. Podle mě jich bude tolik, kolik se vyskytuje na Zemi dotyčných, tedy asi několik miliard.

Jistě, existuje skupinka dotyčných, která by velmi ráda, aby vztah k přírodě byl jen jeden, a to shodou okolností právě ten jejich. A mají pravdu, jeden vztah by byl přehledný, tudíž i předvídatelný, lehce vymahatelný, ale možná i trochu zarážející, například:

1. Obama bojuje proti ropné skvrně – já proti krtkovi.

2. Obama mluvil o problému v televizi – já jsem to řekl manželce.

3. Obama udělil rozkazy – já jsem neměl komu, tak jsem do krtince zapíchl hůlku a nasunul na ni petláhev.

4. Obama zjistil, že se ropná skvrna posunula dále – já jsem překvapeně konstatoval, že krtek také.

A takhle bychom mohli pokračovat až k momentu, kdy se přijde na to, že po ohromné katastrově to moře ještě zvládlo a krtka sežrala sousedovic kočka.

Mohli byste namítnout, že uvedené příklady jsou neporovnatelné, že krtek se nemůže srovnávat s ropnou skvrnou. Já si to myslím také, ovšem zaráží mě fakt, že ani ropnou skvrnu, ani krtka jsem na vlastní oči nespatřil.

Možná, že bych to měl prohodit: Já objevím nečekaně na zahrádce ropu a v moři najdou utopeného krtka. Ne. Tohle také neprojde. Možná by stačilo, kdyby se prohodili mezi sebou jen dotyční. Já bych promluvil v americké televizi o ropné skvrně a Obama by honil na mé zahrádce krtka. Ta představa je milá, ovšem co sousedi? Určitě by mě začali pomlouvat, že si vodím domů černocha.

Mně by to ani tak nevadilo, ale Obamu by na další funkční období asi nezvolili… až by se zjistilo, že zatímco ropná skvrna ničila pobřeží Louisiany, prezident honil u Pallů ve Střelicích na zahradě krtka.

Jak je vidět, vztah k přírodě může být docela komplikovaný, ba někdy i fatální.

Reklama

Související témata:

Související články

Fejeton Mariana Pally: Dveře

„Zavírej ty dveře! Copak máš v zadku oje?“ Volávala na mě babička a já si vždycky představoval, jaké by to asi bylo, kdybych měl v zadku dlouhý kus dřeva...

Výběr článků

Načítám