Hlavní obsah

Písek si připomene čin Nicholase Wintona

– PÍSEK
Právo, zbn

Příští rok uplyne sedmdesát let od výjimečného skutku Sira Nicholase Wintona, který dokázal nejen předvídat tragédii let příštích, ale i sám se ji postavit. Od března do září 1939 se mu podařilo zachránit 669 převážně židovských dětí z tehdy už neexistujícího československého státu.

Článek

Nejen odvahu, ale i skromnost prokázal Winton i v letech následujících. Jeho žena se o činu svého manžela dozvěděla až v roce 1988.

Právě tento záslužný čin, za který dostal jeho strůjce Řád T. G. Masaryka, si připomene i letošní ročník píseckého festivalu. Zúčastní se ojedinělého projektu Winton Train, který vyvrcholí 1. září 2009 vypravením speciální vlaku na trase Praha-Londýn.

Vlak by měl pvzbudit v mladých lidech odvahu

„Bude tak symbolizovat touhu po svobodě a jasné odmítnutí nacionalistické, náboženské či jakékoli jiné nenávisti, která bohužel dodnes vyvolává konflikty na mnohých místech světa,“ podpořil akci ministr kultury Václav Jehlička. „Vlak je vyvrcholení celého projektu, který je zaměřen i na to, povzbudit v mladých lidech odvahu dělat dobré skutky,“ dodala zástupkyně organizátora akce Zuzana Křížková.

Už letos se na MFSF Písek udělí Cena Nicholase Wintona jednomu z šesti nominovaných snímků – soutěžit budou americká Housenka, polský Janek, izraelské snímky Ticho a Zohar a české filmy Crashpoint a Tatínku!!!. V pátek si festival připomene i starší snímky Matěje Mináče: Všichni moji blízcí a Síla lidskosti – Nicholas Winton.

Reklama

Související témata:

Související články

Filmy Děti noci a René na festivalu v Koreji

V korejském Pusanu začíná ve čtvrtek 13. ročník největšího filmového festivalu Východu, který představuje rozvíjející se asijskou kinematografii (v první řadě...

Festival MOFFOM ocení Kubišovou a Seegera

Pátý ročník festivalů hudebních filmů MOFFOM se v pražských kinech Lucerna, Světozor a Evald uskuteční ve dnech 16. – 20. října. Opět se trochu rozrostl, letos...

Pusan 2008: Korea po odlivu nové vlny

Pusanský festival (13. ročník se koná nyní od 2. až do 10. října) lze označit za v celém asijském regionu nejvíce ambiciózní a také největší. V Jižní Koreji...

Výběr článků

Načítám