Hlavní obsah

Člověk, který zůstal v těžkých chvílích pevný. Martin Finger ve filmu Slovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém snímku Beaty Parkanové si Martin Finger zahrál notáře Václava, který byl inspirován režisérčiným dědečkem. Za socialismu byl morální autoritou pro své okolí a rodinu. Tlak režimu ho ovšem dožene až do psychiatrického ústavu.

Trailer filmu Slovo

 
Článek

Václav je mimořádně zásadový člověk, je konzervativní nejen uvnitř, ale i navenek, třeba mluveným projevem, který může znít občas až biblicky. Finger pro Novinky připustil, že je těžké takhle mluvit.

Foto: Bontonfilm

Slovo s Gabrielou Mikulkovou a Martinem Fingerem

„Bojoval jsem s tím a není to poprvé v mé kariéře, kdy musím zpracovat text, který nejde úplně do pusy. Tady na tom Beata trvala. Mým úkolem jako herce je, aby to nešustilo papírem, ale zároveň z toho neodpářete to, že ta slova takhle znějí. Věřil jsem, že Beata jasně ví, proč to tam má být,“ vysvětlil.

„Kromě vyprávění jsem dostal tlustý fascikl různých udání a posudků na toho dědečka, to nebylo pěkné čtení.“

Beata Parkanová: Jakýkoli slib lze vzít zpátky. Není dogmatem

Móda a kosmetika

„Je to nadčasové téma. Beatin styl psaní a vedení herců a všechny komponenty při natáčení soustřeďuje jen na duši člověka, schopnost komunikace mezi lidmi a veškeré detaily. Mnohdy se to zdá jako nenápadná věc. Pod tím je obrovské drama. A ta nefaleš, snaha zachytit člověka takového, jaký je v určitých okolnostech, to Beata dokáže naprosto perfektně. Já mohu říct, že jsem rád, že jsem hrál člověka, který dokázal být v těžkých chvílích pevný i za cenu traumat v rodině a zdraví,“ dodal.

„Vycházeli jsme z příběhu babičky a dědy, kteří mě do velké míry vychovávali,“ zavzpomínala režisérka Beata Parkanová.

Foto: Bontonfilm

Znovu obsadila také Jenovéfu Bokovou. Na snímku i s Taťjanou Medveckou.

„Děda byl notář, který nikdy nevstoupil do komunistické strany a babička byla silná, lehce šílená žena, která držela rodinu pohromadě. Na základě pocitu z nich a i toho, jak o sobě vyprávěli, jsem Slovo napsala. Nemůžeš ale vykreslovat lidi ze své rodiny a dělat portrét předků ve filmu. Spíše vezmeš energii, rozpoložení, potom vytváříš nové postavy.“

Taťjana Medvecká vzdoruje stáří stejně jako její filmová postava

MFF KV

Herečka Gabriela Mikulková ztvárnila Václavovu manželku a myslí si, že film je hlavně o svobodě.

„Vznikla tragikomedie a přitom je to na základě smutného osudu. Na základě reálné události. Jsem moc ráda, že hraju ve filmu, kde je alespoň pro mě hlavní téma svoboda,“ dodala.

Výběr článků

Načítám