Hlavní obsah

Hvězdné Vary. Na festival dorazí oscarová Julianne Mooreová

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herečka Julianne Mooreová bude jednou z největších hvězd blížícího se Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Informaci v úterý zveřejnili organizátoři akce. Doprovod jí bude dělat scenárista a režisér Bart Freundlich. Společně ve Varech představí snímek After the Wedding (2019), který měl premiéru na festivalu Sundance.

Záznam: Tisková konference k 54. ročníku MFF KVVideo: Novinky

 
Článek

Držitelka Oscara (Pořád jsem to já) Julianne Mooreová na MFF KV převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. S Freundlichem spolupracuje už poněkolikáté. Od roku 2003 je také jeho manželkou.

Foto: Mike Blake, Reuters

Herečka Julianne Mooreová

Jejich osobní i filmové partnerství se zrodilo při natáčení filmu Otisky prstů (1997), který byl Freundlichovým režijním debutem, a od té doby se Julianne Mooreová pravidelně objevuje v manželových filmech.

Foto: Brian Bowen Smith

Bart Freundlich

S Billym Crudupem si zahráli ve filmu Světoběžník (2001) dvojici, jejíž setkání provázejí zvláštní okolnosti, s Davidem Duchovnym vytvořila pár zase v komediálním dramatu Nevěřte mužům (2005).

Foto: Brian Bowen Smith

Julianne Mooreová

V dramatu After the Wedding, o setkání, které odhalí skrytá tajemství, Julianne Mooreová hraje nejen hlavní roli, ale podílela se na něm i jako producentka.

 Na zahájení Crudup

Hostem slavnostního zahájení letošního ročníku karlovarského festivalu bude americký herec a držitel ceny Tony, Billy Crudup. Společně s herečkou Julianne Mooreovou a režisérem Bartem Freundlichem doprovodí právě uvedení filmu Po svatbě.

Foto: KVIFF

Herec Billy Crudup

Hostem letošního ročníku MFF Karlovy Vary bude i americká herečka Patricia Clarksonová, letošní držitelka Zlatého Glóbu za světově úspěšný seriál Ostré předměty, jehož vybrané díly uvedl vloni karlovarský festival v evropské předpremiéře.

Patricia Clarksonová převezme v rámci slavnostního zakončení 54. MFF Karlovy Vary Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

 Návrat Afflecka

Na karlovarský festival se vrací držitel Ceny prezidenta MFF KV Casey Affleck, aby představil film Světlo mého života, který režíroval a zahrál si v něm hlavní mužskou roli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Casey Affleck zdraví fanoušky po příjezdu k hotelu Thermal

Ve vlastním, sugestivně natočeném druhém režijním počinu, zasazeném do dystopické společnosti, kdy následkem neznámé choroby vymřely téměř všechny ženy, hraje Casey Affleck otce putujícího neutěšenou krajinou s jedenáctiletým potomkem Ragem; jediným cílem je přežít.

Intimně kontemplativním i syrově drsným snímkem tvůrce potvrzuje svoji výjimečnost ve světě severoamerické nezávislé kinematografie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Štěpán Hulík s cenou.

Jedním z členů hlavní poroty bude v letošním ročníku MFF KV také Štěpán Hulík, oceňovaný český scenárista a spisovatel.

Julianne Mooreová

  • Započala hereckou kariéru nejprve v televizních seriálech, vstup do velkého filmového světa jí posléze otevřela menší role v thrilleru Uprchlík (1993). Ve stejné době pracovala se legendárním Robertem Altmanem na slavném filmu Prostřihy (1993). Porota Zlatých glóbů ocenila v roce 1994 za herecké výkony mimořádně celkový cast filmu.
  • Postupně jí začaly přicházet nabídky jak do velkých komerčních titulů jako Dva v tom (1995), Ztracený svět: Jurský park (1997), Hannibal (2001), Potomci lidí (2006), dva díly Hunger Games: Síla vzdoru (2014-15), tak dostávala řadu rolí, které jí přinášely herecká ocenění.
  • Příležitosti pro ztvárnění různorodých charakterů, v nichž vynikla její herecké kreativita, jí nabídly tituly jako Big Lebowski (1998), Magnolie (1999), Daleko do nebe (2002); Volpiho pohár pro nejlepší herečku na MFF v Benátkách), Hodiny (Stříbrný medvěd na Berlinale, 2003), Děcka jsou v pohodě (2010) nebo Mapy he hvězdám (Cena pro nejlepší herečku na MFF v Cannes, 2014).
  • Je držitelkou tří Zlatých Glóbů -  za Prostřihy, za roli aljašské guvernérky Sarah Palinové v televizním filmu Prezidentské volby (2012), za hlavní roli v dramatu Pořád jsem to já. A šesti dalších nominací na tuto cenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám