Hlavní obsah

Na Žofíně se čeká až sto tisíc Gottových fanoušků

– Praha
Právo, dan, trj

Příští pátek 11. října, kdy bude na Žofíně na Slovanském ostrově vystavena rakev s ostatky Karla Gotta, nebude v centru Prahy k hnutí. Lidé se budou moci přijít rozloučit s oblíbeným zpěvákem od osmi hodin ráno do desíti večer.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé nosí květiny a zapalují dvíčky před vilou na Bertramce zesnulého zpěváka Karla Gotta.

Článek

Obchodní ředitel paláce Žofín Petr Denk očekává nával lidí a s tím i spojené uzavírky blízkého okolí.

Na Matušku 10 tisíc

„Když tu bylo rozloučení s Waldemarem Matuškou, přišlo přes 10 tisíc osob, teď jich čekáme mnohem víc. Jsou velké ohlasy. Přijedou lidé z Česka i ze zahraničí. Nikdo neodhadne kolik, možná 50 nebo i 100 tisíc lidí,“ řekl Právu Denk.

O rozloučení s Gottem je enormní zájem už nyní, před jeho vilou Na Bertramce lidé ze svíček a květin utvořili do včerejška koberec velký desítky čtverečních metrů.

SPECIÁL: Karel Gott - život a dílo

Karel Gott

Exprezidentu Václavu Havlovi v roce 2011 ve Vladislavském sále postupně vzdalo poctu nejméně 35 tisíc lidí a přes deset tisíc lidí šlo v průvodu Prahou za jeho rakví.

Palác Žofín leží na Slovanském ostrově.

Předloni fanoušci zpěvačky Věry Špinarové proudili do smuteční síně krematoria ve Slezské Ostravě v několikasetmetrové frontě po čtyři hodiny, podle odhadu městské policie jich bylo 40 tisíc.

Kde spočine, se zatím neví

Jak se v Praze omezí doprava, bude jasnější příští týden, až po dohodě Úřadu vlády, který rozloučení s Gottem ve spolupráci s rodinou organizuje, a pražského magistrátu s policií.

„Budeme to muset koordinovat s akcemi Signal festivalu,“ upozornil Právo Tadeáš Provazník z pražského magistrátu. Při tradičním festivalu světel se v ulicích Prahy pohybují statisíce lidí.

Premiér Andrej Babiš v pátek oznámil, že vláda vyhlásí státní smutek v sobotu 12. října, kdy proběhne od 11 hodin zádušní mše v katedrále svatého Víta.

Také předseda vlády očekává, že na pohřeb přijdou zástupy. „Na Úřadu vlády vyjednáváme konkrétní realizaci pohřbu, který bude velice logisticky náročný, protože zájem veřejnosti je obrovský,“ řekl v pátek Babiš.

Státní smutek za Gotta bude příští sobotu. Jisté jsou jen vlajky na půl žerdi

Domácí

Původně vláda zamýšlela uspořádat zpěvákovi státní pohřeb, ale manželka Ivana Gottová se nakonec rozhodla pro pohřeb se státními poctami. To znamená, že ceremoniál bude méně oficiální.

Ke státnímu smutku za Karla Gotta se příští sobotu přidá například Národní divadlo v Praze. Zpěvákovu památku uctí minutou ticha před představeními.

Na Žofíně bude na katafalku umístěna rakev, kolem ní bude zřejmě stát čestná vojenská stráž. Ministerstvo obrany je připraveno vojáky vyslat, ale zatím nedostalo instrukce.

„Jsme připraveni se do toho zapojit. Čestná stráž bude z pražské posádky, která většinou jezdí na pohřby po celé republice,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek.

Otázkou zůstává, kde bude Karel Gott pochován. Rodina tuto informaci ještě nezveřejnila. „Pokud bude nějaká aktuální informace, kterou by manželka pana Gotta potřebovala sdělit veřejnosti, objeví se pouze na oficiálních stránkách Karla Gotta www.karelgott.com,“ řekla v pátek Gottova mluvčí Aneta Stolzová.

Variant je několik. Zpěvákovy ostatky mohou spočinout na hřbitově v Újezdě u Svatého Kříže na Rokycansku, kde leží i Gottovi rodiče, nebo na některém hřbitově v Praze.

Kdy a kde bude pohřeb Karla Gotta? Podívejte se na celý program k rozloučení

Karel Gott

Mši bude sloužit Duka

Státní smutek podle zákona o užívání státních symbolů znamená, že státní vlajky na úředních a veřejných budovách nebo na stožárech před nimi budou vyvěšeny na půl žerdi. Totéž vláda doporučila starostům, primátorům a hejtmanům pro budovy v jejich správě.

Zřejmě také bude vyhlášena minuta ticha, jako tomu bylo při státním smutku při pohřbu Václava Havla.

Dříve bývala v den smutku zrušena i divadelní představení, společenské akce nebo sportovní utkání. Ale to bude na rozhodnutí každého. Ještě do roku 2017 musely v den státního smutku zavírat kasina a herny, ale po změně zákona to po hazardních společnostech nikdo nemůže požadovat.

Sousedé Karla Gotta v obležení tisíců svíček. Tady se to pro pietu nehodí, vzkazují

Karel Gott

Mše pro pozvané

Na sobotní zádušní mši ve svatém Vítu budou moci přijít pouze pozvaní hosté. Celebrovat ji bude kardinál Dominik Duka. Ten se v neděli vrací ze Santiaga de Compostela ze setkání evropských biskupů.

Na svůj twitter Duka napsal, že ho o zádušní mši v katedrále, při které se pozůstalí loučí se zemřelým a modlí se za spásu jeho duše, požádala Ivana Gottová při jejich prvním rozhovoru po skonu jejího muže.

„Rád její prosbě vyhovím a prosím také ostatní o modlitbu za zemřelého Karla Gotta a celou jeho rodinu,“ uvedl Duka.

Kardinál ve Svatovítském chrámu sloužil zádušní mše například během posledního rozloučení s Václavem Havlem v prosinci 2011 nebo při pohřbu svého předchůdce Miloslava Vlka v březnu 2017.

Medailon Karla Gotta

Karel Gott

Anketa

Chystáte se na rozloučení s Karlem Gottem?
Ano
22,9 %
Ne
77,1 %
Celkem hlasovalo 8854 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám