Hlavní obsah

Co se bude v Praze jmenovat po Gottovi? Komise dostala návrhy

Novinky, Renáta Bohuslavová

Jaká místa v Praze ponesou jméno po Karlu Gottovi? Novinky mají k dispozici seznam návrhů, ze kterého ve středu vybírala magistrátní místopisná komise. Definitivní slovo o seznamu návrhů bude mít rodina, až poté bude konkrétní místa schvalovat vedení Prahy. Mezi variantami na přejmenování je Vodičkova ulice, Letiště Václava Havla Praha i pražské ostrovy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Gott

Článek

Návrh mohl na magistrát zaslat každý občan. Tipů na přejmenování konkrétních míst se od začátku října sešla zhruba desítka.

„Jistě by se nestalo nic proti vůli národa, kdyby se Vodičkova ulice v Praze, která je pojmenována po jakémsi řezníkovi, napříště jmenovala Gottova,” navrhuje vedení Prahy jeden z občanů.

Gottův ostrov nebo nádraží

Přejmenovat by se mohlo i Smíchovské nádraží, které se nachází na Praze 5 stejně jako Bertramka, kde Karel Gott po většinu života bydlel. Jako logická varianta se tak jeví přejmenování ulice Nad Bertramkou, kde stojí jeho dům.

Foto: Martin Havelka, Mapy.cz

Místa v Praze, která by mohla nést jméno Karla Gotta

Další z občanů by si přál změnu názvu jednoho z pražských ostrovů. „Navrhuji přejmenovat jeden z ostrovů. Asi ten, kde se odehrává nejvíce hudebních vystoupení,” doporučuje.

Gottův nový most

Někteří Pražané by s mistrovým jménem zřejmě rádi posunuli i výstavbu pražské infrastruktury a navrhují po mistrovi pojmenovat plánovaný most z Holešovic do Karlína. Zřejmě tím myslí tzv. Rohanský most, jehož realizaci Praha připravuje.

V mailové schránce pražského primátora se dokonce objevil i návrh na přejmenování Karlova mostu na Most Karlův. Přeje si to údajně téměř stovka členů tenisového oddílu TS Primaska.

Přišel i návrh na zřízení parku umělců, kde by se nacházely sochy významných Čechů i Slováků. Návrh kromě sochy Karla Gotta hovoří i o Waldemaru Matuškovi, Jiřím Sovákovi nebo Vladimíru Menšíkovi.

Úspěch by mohl slavit i nápad na pojmenování atria nad stanicí metra A Malostranská na Atriovou zahradu Karla Gotta.

Nejen ve veřejném prostoru, ale i na magistrátu se oficiálně objevil i návrh na přejmenování Letiště Václava Havla Praha na Letiště Karla Gotta. Důvod k přejmenování je podle autora e-mailu v tom, že Karel Gott na rozdíl od Václava Havla byl oblíben u celého národa, nikomu neublížil a létal rád.

Posledním z dorazivších podnětů bylo přejmenování prostoru naproti Smetanovu nábřeží.

Slavík bude zase tvůj. Fanoušci napsali Gottovi před vilou dojemný vzkaz

Karel Gott

Přednost má rodina

Místopisná komise magistrátu se podněty zabývala tuto středu a podle informací Novinek vybrala čtyři možnosti. Které přesně to jsou, ale nechtěli členové komise prozradit.

„Projednali jsme to. Dospělo se k návrhům, které budou projednány s rodinou, a teprve poté budou oficiálně zveřejněny. Bylo jich doporučeno několik. Myslím, že jsme vybrali čtyři možnosti,” řekl Novinkám člen komise a zastupitel za ODS Martin Sedeke. Definitivní návrh na přejmenování musí schválit vedení hlavního města.

Gott ve svazcích StB: Provezl na Západ filmy a Sověty měl za okupanty

Karel Gott

Anketa

Mělo by se pražské letiště v Ruzyni jmenovat po Karlu Gottovi?
Ano
41,1 %
Ne
58,9 %
Celkem hlasovalo 6515 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám