Hlavní obsah

Manipulace s Peterem Watkinsem i dokumentem o Wikileaks

Novinky, Michal Hogenauer

Hlavním tématem manipulace se snaží Fresh Film Fest divákovi připomenout, že jakkoli žijeme ve svobodném světě, neustále je zde možnost, že jsme oklamáváni. Stáváme se závislí na tom, co je nám řečeno, ukázáno, necháváme si vnucovat názory a vzory a více či méně rezignujeme na vlastní kritické myšlení.

Foto: FFF

Ukázka z filmu Petera Watkinse Punishment Park.

Článek

Výběr filmů se snaží toto téma představit z několika úhlů a pohledů. Hlavní částí sekce je uvedení snímků Petera Watkinse (The War Game, Privilege, Punishment Park), který se řadí mezi zakladatele stylu docudrama. Watkins ve svých radikálních a pacifistických snímcích silně a kriticky prozkoumává limity filmů, strategie masových médií, televizních a filmových produkcí a následné ovlivňování diváků.

Za formální manipulaci bude osobně režisérem Gertem de Graaffem představen snímek Myslící moře, ve kterém se hledají filmové hranice escherovského světa. Snímek True Stories: Wikileaks naopak pojednává o naší informační omezenosti a o člověku, který se to rozhodl změnit. Playing Ponette je na druhou stranu unikátním vhledem do režisérských strategií při práci s dětskými herci.

Široký výběr inovativních filmových děl

V mezinárodní soutěži prvních celovečerních filmů Fresh Generation, která se zaměřuje především na autorské výpovědi, myšlenkově a formálně odvážná filmová díla, bude uvedeno šest filmů. Za pozornost jistě stojí atmosférický a snový snímek o mládí Pavilion nebo oceňované německé drama Bojovnice o dívce, která nenávidí všechno, všechny a pochopení najde až v gangu neonacistů.

Mimo soutěž se nachází sekce Bright Future, jenž je žánrovým výběrem filmových debutů již oceněných a uznaných na řadě zahraničních festivalů. Patří mezi ně například Electrick Children o nespoutané teenagerce z mormonské rodiny, která otěhotní při poslechu kazety s rockovou hudbou, nebo snímek Snowtown sledující Johna Buntingova, nejznámějšího sériového vraha Austrálie.

Fresh Film Fest představuje široký výběr inovativních filmových děl současné světové kinematografie a stále se snaží svou dramaturgií dostát svého názvu. Breaking Rules je novou nesoutěžní sekcí, která představuje díla hledající a zkoušející možnosti stylu a vyprávění, samotného umělce a filmaře v dnešní době.

Celé sekci vévodí dokument Press Pause Play, zabývající se dopady digitálního oceánu masové kultury na tvorbu samotnou. The Secret Society of Fine Arts je naopak experimentálním snímkem složeným pouze z fotografií, které byly však všechny filmově postprodukčně upraveny.

(Autor je dramaturgem Fresh Film Festu)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám