Hlavní obsah

Zlaté glóby udělí současně v Beverly Hills i v New Yorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Udělování Zlatých glóbů se koná tradičně před Oscary, letos se ale posunulo a proběhne až v noci na 1. března. Ceny se budou udělovat v Beverly Hills i v New Yorku díky telemostu. Zatímco v Kalifornii bude moderovat Amy Poehlerová, na východním pobřeží se toho ujme Tina Feyová.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco v Kalifornii bude moderovat Amy Poehlerová (vpravo), na východním pobřeží se toho ujme Tina Feyová.

Článek

Ze seriálů má nejvíc nominací Koruna (6) a z filmů drama Mank Davida Finchera o scénáristovi filmu Občan Kane Hermanu Mankiewiczovi (také 6). V kategorii dramatických seriálů jsou nominovány série Koruna, Lovecraft Country, The Mandalorian, Ozark a Ratched, v komediálních seriálech pak Letuška, Veliká, Emily v Paříži, Ted Lasso a Schitts Creek.

Na nejlepší herečku v dramatu jsou nominovány Olivia Colmanová (Koruna), Jodie Comerová (Killing Eve), Emma Corrinová (Koruna), Laura Linneyová (Ozark) a Sarah Paulsonová (Ratched). Na nejlepšího herce pak Jason Bateman (Ozark), Josh O’Connor (Koruna), Bob Odenkirk (Better Call Saul), Al Pacino (Hunters) a Matthew Rhys (Perry Mason).

Foto: Netflix

Jason Bateman v sérii Ozark.

Na nejlepší herečku v komediální sérii kandidují Lily Collinsová (Emily v Paříži), Kaley Cuocová (Letuška), Elle Fanningová (Veliká), Jane Levyová (Zoey’s Extraordinary Playlist) a Catherine O’Harová (Schitt’s Creek), na nejlepšího herce Don Cheadle (Black Monday), Nicholas Hoult (Veliká), Eugene Levy (Schitt’s Creek), Jason Sudeikis (Ted Lasso) a Ramy Youssef (Ramy).

Foto: HBO

Letuška (Caley Cuocová).

Zlatý glóbus je na rozdíl od Oscara nejen filmová, ale i televizní cena, kterou založili zahraniční novináři působící v Los Angeles. Uděluje se od roku 1944. Zatím není jasné, zda nominovaní budou letos fyzicky na místě, nebo se budou muset spoléhat jen na telemost. Přítomnost širší veřejnosti na slavnostním večeru je vzhledem k současné situaci vyloučena.

Kvůli pandemii se ceremonie odsunula, podobně jako většina významných amerických cen. Předávání Oscarů se přesunulo na 25. dubna. Virtuální předávání bez osobní přítomnosti umělců akademie zavrhla.

Také hudební ceny Grammy se přesunuly, budou v noci na 15. března a ceny amerických herců (SAG Awards) se zase odsouvají na noc na 5. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám