Hlavní obsah

Zemřela Monica Vittiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 90 let zemřela italská herečka Monica Vittiová, velká hvězda šedesátých a sedmdesátých let minulého století.

BEZ KOMENTÁŘE: Monica Vittiová na archivních záběrechVideo: AP

 
Článek

Herečka, která se narodila v Římě roku 1931, vystudovala tamní Akademii dramatických umění a začala vystupovat v divadle.

K filmu se dostala v roce 1954, když získala roli ve filmu Ettore Scola Ridere ridere ridere. Známější jsou spíš snímky z šedesátých let, kdy spolupracovala s režisérem Michelangelem Antonionim, například Dobrodružství, Červená pustina, Zatmění a Noc. Za roli v Dobrodružství obdržela na festivale Berlinale cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Snímky natočené s Antonionim bývají souhrnně nazývány „tetralogie citů".

Foto: Profimedia.cz

Monica Vittiová a Alan Delon

Foto: Profimedia.cz

Monica Vittiová a Tony Curtis

Později se prosadila jako komediální herečka, italská kritika ocenila třeba Dívku s pistolí, která byla také nominována na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Úspěch měly i další filmy Má lásko, Pomoz mi a Drama žárlivosti s Marcelem Mastroiannim nebo Tereza Zlodějka a Kachna na pomerančích.

Foto: Profimedia.cz

Monica Vittiová

Ještě v osmdesátých letech natočila další komedie jako Žárlivé tango, Promiň, že je to málo a Vím, že víš, že vím, její hvězda už ale zapadala. Během deváté dekády se rozloučila rolí v televizním dramatu Tři dny se soudcem.

Foto: Profimedia.cz

Monica Vittiová

Výběr článků

Načítám