Hlavní obsah

Zemřel představitel Bilba Pytlíka z Pána prstenů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zemřel britský herec Ian Holm, známý z desítek rolí včetně filmu Vetřelec a trilogie Pán prstenů. Bylo mu 88 let.

Zemřel herec Ian Holm

 
Článek

Smrt potvrdil hercův agent: „Zemřel klidně v nemocnici obklopen rodinou a pečovateli.“

Holm byl významným filmovým i divadelním hercem. Účinkoval v Royal Shakespeare Company a obdržel několik britských divadelních cen nebo cenu Tony za role na Broadwayi. Byl poctěn také rytířským titulem.

Foto: 20th Century Fox

Ian Holm ve Vetřelci

V sedmdesátých letech se objevil mimo jiné ve filmech Robin a Mariana, Ohrožení Britannicu a Marie Stuartovna, královna Skotska a dekádu uzavřel kultovním Vetřelcem z roku 1979, kde dostal proslulou roli androida, kterého považuje hlavní hrdinka Ripleyová od začátku za nepřítele.

Foto: Warner Bros.

Ian Holm v Pánu prstenů

Osmdesátá léta zahájil nominací na Oscara za drama Ohnivé vozy a zahrál si také v Tarzanovi a ve známé fantasy Terryho Gilliama Brazil. S Woodym Allenem spolupracoval na filmu Jiná žena, se Stevenem Soderberghem na Kafkovi a s Lucem Bessonem točil sci-fi Pátý element, kde hrál kněze.

Ian Holm: Nejslavnější filmy

Vetřelec

Pán prstenů

Hobit

Pátý element

Brazil

Jiná žena

Ohnivé vozy

Na závěr kariéry se převtělil do hobita Bilba a fantasy série Pán prstenů a Hobit, kterého točil až do roku 2014, byly nepochybně jeho nejmasovějším úspěchem.

Výběr článků

Načítám