Hlavní obsah

Zaklínač od Netflixu budí zvědavost, ale i mate

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový osmidílný seriál Zaklínač z produkce Netflixu se stal fenoménem už ve chvíli, kdy o něm americká streamovací platforma promluvila. A když loni na podzim ukázala na Twitteru krátký záběr britského herce Henryho Cavilla v kostýmu Geralta, strhl se mezi fanoušky knižní série Andrzeje Sapkowského a z ní vycházejících počítačových her poprask.

Foto: Profimedia.cz

Henry Cavill jako Geralt v seriálu Zaklínač.

Článek

Milovníci a znalci knih polského spisovatele nemile nesli sebemenší odchylku od předlohy i od vlastních představ, které si na jejím základě utvořili. Bělovlasý mutant Geralt s magickými schopnostmi ničit netvory, kteří ohrožují lidi, není tak drsný svalovec a nemá na tváři strniště, vždyť si ho v knihách často pletli s elfem, stěžovali si jedni.

Zatímco druzí by rádi viděli pětatřicetiletého herce naopak s plnovousem jako stejnojmennou postavu ve třetí, nejpopulárnější herní sérii. Puntičkářští hráči však mají větší smůlu, jak jim ukázala premiéra všech osmi dílů zveřejněných na Netflixu před Vánocemi. Televizní Zaklínač vychází hlavně z knižních předloh, od nichž se scénáře her liší.

Tvůrci seriálu v čele se showrunnerkou Lauren Schmidt Hissrichovou se inspirovali v Sapkowského povídkách, v nichž autor líčil Geraltova dobrodružství ještě předtím, než z něj vytvořil hlavního hrdinu pětidílné románové ságy.

Seriál Zaklínač má nový trailer

Film

Zaskočení fanoušci

Jenže právě kvůli tomu tvůrci nakonec narazili. Ve snaze představit Sapkowského mytický svět a všechny důležité hlavní postavy si vybrali z jednotlivých, samostatně publikovaných dobrodružství a z nich vytvořili souvislé vyprávění.

Výslednou strukturou ale mnohdy zaskočili i fanoušky, kteří se napoprvé vždy rádi nechají unést tím, že porovnávají své oblíbené figury a známé motivy s jejich filmovým ztvárněním, případně hodnotí kvalitu triků. I tyto znalce předloh totiž mnohdy nepříjemně překvapily přeskoky v časových rovinách, s nimiž se divák setkává v seriálu bez upozornění.

Výsledek snahy vytvořit z původně nespojitého literárního zdroje souvislou strukturu však mate především diváky, pro něž je tato populární fantasy naprostou novinkou. Ti například dlouho po začátku netuší, že je mezi paralelními dějovými liniemi Geralta a princezny Ciri, budícími dojem, že se odehrávají současně, značný časový posun.

Překoná seriál Zaklínač fenomén Hry o trůny?

Film

Příběh není vypravěčsky vstřícný

Teprve zpětně si uvědomí, že na něj nenápadně (a záměrně neurčitě) odkazovala jedna drobná zmínka zhruba uprostřed prvního dílu. Vzhledem k velkému množství nových informací, s nimiž se toto publikum setkává, se tak ale stane spíš až při opakovaném sledování.

A protože s podobnými „rafinovanostmi“ scenáristé nešetří ani nadále, dá se říct, že Zaklínač od Netflixu není vypravěčsky vstřícný, což je v rozsahu, v jakém se to děje, citelný nedostatek. Seriál dokonce působí spíš jako košatá osmidílná expozice příběhu, který teprve vypukne. Nutno uznat, že čerstvě po zhlédnutí skutečně budí zvědavost na další vývoj událostí.

Kromě záhadně působícího Geralta se podařilo pěkně rozepsat obě hlavní ženské postavy. Hlavně čarodějku Yennefer (skvělá Anya Chalotraová), ale i mladinkou Ciri, „dívku z lesa, která se stane Geraltovým osudem“. Její představitelka, nyní osmnáctiletá Freya Allanová, vypadá jako talent, s nímž se publikum určitě ještě setká. Ostatně i pro třiadvacetiletou Chalotraovou by mohl Zaklínač znamenat zajímavý herecký start.

Pokračování seriálu Netflix skutečně už oznámil, příští rok by se mělo publikum dočkat druhé řady. A pokud se tvůrcům podaří před premiérou znovu přitopit pod kotlem, všechno to napjaté očekávání spojené s první sérií se obrátí i ke druhé.

Jenže u publika, které v posledních letech po fantasy přímo prahne, i díky obrovskému úspěchu Hry o trůny z dílny HBO, se bude Zaklínač nejspíš ucházet o pozornost zároveň s konkurenčním Pánem prstenů. Amazon jeho premiéru ještě neoznámil, ale kalkuluje se s tím, že by mohla přijít nejdřív právě v roce 2021. A to pro Geralta nevypadá jako snadný střet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám