Hlavní obsah

Zakázaná láska k mladšímu chlapci i vzpoura tlustých na festivalu severských filmů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severské filmy mají u českého diváka docela dobrou pověst a také vlastní pravidelnou přehlídku Scandi, která začíná v Praze 9. ledna. Přináší provokující témata, sexuální vztah starší ženy s chlapcem, bizarní hnutí tlustých žen nebo terorismus.

Foto: Scandi

Srdcová královna

Článek

Scandi nabídne šest premiér v pražských kinech Lucerna, Edison Filmhub, Evald a Atlas a v dalších kinech v České republice. Festival zahájí dánský kandidát na Oscara, snímek Srdcová královna, vyprávějící o vztahu starší ženy a mladého chlapce. Režisérka May el-Toukhyová si s ním vysloužila nominace na cenu diváků a velkou cenu poroty na americkém festivalu Sundance či vyslání do boje o Oscara.

Norský režisér Hans Petter Moland, jenž natočil černou komedii Boj sněžného pluhu s mafií, nabídne drama Jít krást koně se slavným švédským hercem Stellanem Skarsgardem (naposledy byl k vidění v českém Nabarveném ptáčeti).

Dánský dokument Pěkně tučná sebeláska sleduje aktivistky „tlustého“ hnutí ve skandinávských zemích. Snímek o mladých ženách, které se rozhodly nestydět se za své tělo, relativizuje běžný pohled na krásu a normalitu.

Foto: Scandi

Z filmu Pěkně tučná sebeláska

Historické drama Zaidy Bergrothové z 20. let V Mariině ráji je o charismatické kazatelce Marii a dospívající Salome, která ji zbožňuje. Když se Salome spřátelí s místní dívkou z ulice Malin, její dosavadní pohled na svět ale dostává trhliny.

Sériový vrah a největší justiční skandál v dějinách Švédska – to jsou témata thrilleru Dokonalý pacient. Hannes Råstam se léta snažil prokázat nevinu Thomase Quicka, odsouzeného k doživotnímu vězení na psychiatrii. Odhalil právní chaos, který Quicka do vězení dostal. Nikdo však neměl zájem na tom, aby byl osvobozen a zproštěn viny nejhorší sériový vrah ve Švédsku, kanibalistický násilník, který byl odsouzen za osm vražd a přiznal se k dalším dvaceti pěti.

Dánský film Vidíš měsíc, Danieli vypráví skutečný příběh fotoreportéra, který byl v roce 2013 zajat a 398 dní držen v zajetí teroristickou organizací Islámský stát. Více o festivalu najdete na http://scandi.filmeurope.eu/.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám