Hlavní obsah

Vychází kniha k filmu Šarlatán

Novinky, Stanislav Dvořák

Film Šarlatán s Ivanem Trojanem patří letos k nejočekávanějším. Příběh o léčiteli Janu Mikoláškovi (1883–1973) vychází také knižně.

Trailer filmu ŠarlatánVideo: CinemArt

 
Článek

Knížku Šarlatán napsali Josef Klíma a Marek Epstein. Mikolášek byl léčitel, ke kterému před druhou světovou válkou dojížděli ministři, filmové hvězdy i finanční magnáti. Neměl žádné lékařské vzdělání, ale dokázal jim bylinkami pomáhat.

Mikolášek se potýkal s nacisty, kteří ho málem připravili o život, s komunisty, kteří ho poslali později do vězení, ale hlavně se svými vnitřními démony. Scénář filmu režisérky Agnieszky Hollandové připravil Marek Epstein a do knižní podoby příběh převedl Josef Klíma.

Film Šarlatán už byl poctěn mimo jiné americkým filmovým festivalem Telluride. České filmy tam obvykle nezaujmou, ale v tomto případě mohlo zapůsobit také jméno režisérky Agnieszky Holland, kterou Amerika dobře zná.

A přece točí. Woody Allen uvede nový film v září

Film

Šarlatán, který měl světovou premiéru v únoru na Berlinale, má vstoupit do českých kin 20. srpna. Mikoláška hraje Ivan Trojan. Film zachycuje i jeho mládí, proto v něm hraje Trojanův syn Josef, který je mu podobný. Léčitelova asistenta hraje slovenský herec Juraj Loj.

„Jde o příběh člověka výjimečného, ale zároveň velmi nejednoznačného. Ví, že zachraňuje životy, umí pomoct lidem, ale zároveň si uvědomuje, že potřebuje pomoct i sám sobě. A ten svár v něm je další dramatickou linkou příběhu,“ uvedl Ivan Trojan.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám