Hlavní obsah

Tipy na umělecké filmy, které vás nebudou nudit

Novinky, mim

Jestli si pod pojmem „umělecký film” představíte čtyřhodinovou nudu, která nemá hlavu ani patu, možná oceníte náš výběr snímků, které vás nebudou nudit ani mást. Sedmikrásky, Melancholia a Umělec.

Foto: AČFK

Sedmikrásky

Článek

 1. Sedmikrásky

Experimentální komediální drama v roce 1966 natočila Věra Chytilová. V hlavních rolích se představily Jitka Cerhová a Ivana Karbanová, které si zahrály dvě Marie, které se nudí, a proto se rozhodnou, že si najdou nějakou legraci. Motají hlavy starším mužům a chovají se všelijak „zkaženě“. Film byl v době premiéry přijat váhavě, protože se vymykal stylu, jakým byly snímky natáčeny. Proti vystupovali hlavně stoupenci komunismu.

Jaké filmové premiéry nás čekají v roce 2020?

Film

2. Melancholia

Na Zemi se řítí jiná planeta a lidem dochází, že brzy zemřou. Každý se pod tíhou tohoto vědomí chová jinak. Režisér Lars von Trier si libuje ve zvláštních filmech, o kterých dumáte ještě dny poté, co je zhlédnete. Dvě hodiny dlouhé sci-fi drama natočil v roce 2011 a obsadil do něj například Kirsten Dunstovou, Charlotte Gainsbourgovou, Kiefera Sutherlanda nebo Alexandera Skarsgårda.

10 filmů, které dostaly Oscara a měli byste je vidět

Film

3. Umělec

Děj se odehrává v Hollywoodu v letech 1927 až 1932. Hlavní postava George Valentin je jedna z největších hvězd němého filmu. S nástupem mluveného filmu je ale jeho sláva otřesena. Přistoupí na zvuk, kterým opovrhuje, nebo upadne v zapomnění? Režisér Michel Hazanavicius v roce 2011 natočil tento romantický, téměř němý černobílý film v hlavní roli s Jeanem Dujardinem, který řekne za celou dobu jen dvě slova: "S radostí". Těmi snímek končí. Film se dočkal celosvětového kladného přijetí a získal mnoho cen včetně Oscarů.

10 tipů na filmy pro pamětníky, které pobaví i mladší ročníky

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám