Hlavní obsah

Švehlík hraje učitele národů Komenského

Novinky, Stanislav Dvořák

Až do 21. června se na Zlínsku natáčí film Jako letní sníh režiséra Lubomíra Hlavsy. Vypráví o jedné z nejvýznamnějších českých osobností J. A. Komenském. O hlavní roli se rozdělili Alois Švehlík a David Švehlík.

Foto: Zlínská filmová kancelář

Z filmu Jako letní sníh

Článek

Film má být uveden v kinech i v České televizi.

„Je patrné, že jako Češi se Komenským zabýváme méně, než by si tento génius pedagogiky skutečně zasloužil, tím spíš, že Komenský je uznáván po celém světě a ono známé přízvisko „učitel národů“ má své jasné opodstatnění,“ řekl režisér Lubomír Hlavsa, který se rozhodl představit život českého génia z poněkud neobvyklého úhlu pohledu.

Jako spojovací linku svého vyprávění zvolil setkání Komenského s malířem Rembrandtem van Rijn. Poslední vědecké výzkumy totiž ukazují, že právě tento umělec Jana Amose skutečně portrétoval.

Český šlechtic projel před 500 lety svět a psal moderní úvahy

Kultura

O titul jeho rodné obce Komenského se přou Nivnice, Komňa a Uherský Brod. Tvůrci dokumentu se ale rozhodli točit na Zlínsku také díky podpoře, kterou projektu udělil Zlínský kraj. Pro natáčení si zde vybrali hned několik lokací.

„Štáb stráví nejvíce času na hradě Buchlov a v rožnovském skanzenu. Kromě toho navštíví i hrad Kurovice a lidové stavby v Rymicích. Celkem absolvuje v regionu devatenáct natáčecích dnů, a to včetně několikadenních ilustračních dotáček archiválií a přírodních lokací,“ uvedla Magdaléna Hladká ze zlínské filmové kanceláře.

Labyrint světa a ráj srdce. Česká kniha, kterou obdivuje celý svět

Kultura

Ve filmu se objeví také Igor Bareš, Milena Steinmasslová, Klára Issová, Vladimír Javorský, Simona Postlerová, Jenovéfa Boková a Eliška Křenková. Předpremiéra v kinech se chystá už na listopad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám