Hlavní obsah

Suchánek: Díky komedii Večírek jsem objevil geniální schopnosti hereckých hvězd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Michal Suchánek tvrdí, že lidé by měli zajít na komedii Večírek už kvůli hvězdnému obsazení. Hlavní role mají Jiří Langmajer, Tatiana Dyková, Karel Roden, Marek Taclík, Matěj Dadák, Marián Čeky Čekovský, Nela Boudová či Miroslav Vladyka.

Video k filmu VečírekVideo: Mia Production

 
Článek

Výchozí situace Večírku je prý setkání spolužáků po dvaceti letech. Chodíte také na srazy? A inspiroval vás nějaký sraz k psaní toho příběhu?

Já na třídní srazy nechodím. Buď se žádné nekonají, anebo mne na ně raději nezvou, možná. Především to ale bude tím, že jsem studoval konzervatoř a s většinou spolužáků se celý život potkáváme pracovně. Takže není nutné dělat srazy. Kdysi tedy jeden byl, ale ten mne určitě neinspiroval. Moji spolužáci jsou totiž vesměs normální. I když umělci.

Nejsou třídní srazy tak trochu depresivní?

Pravou zkušenost nemám, ale potkat někoho, koho jste neviděli dvacet třicet let a pamatujete si ho jako mladého, hubeného, s bujnou kšticí… Dokonce jich potkáte najednou několik… Pravděpodobně vám dojde, že i vy sám vypadáte mnohem hůře než na střední škole. Jinak se nic nemění. Zase si povídáte s tím, s kým jste si povídal kdysi.

Postavy vašeho filmu se na třídním večírku chovají jak?

Řeší sice problémy padesátníků, ale často používají stejné věty a myšlenkové pochody, jako by jim bylo sedmnáct. Kdo vždy balil holky, pokouší se o to pořád, kdo býval vždy “měkký”, léty neztvrdnul.

Zemřel komik Jackie Mason. Pracoval s Woodym Allenem a proslul nekorektností

Kultura

Jak jste se cítil jako filmový režisér?

Jako bych si vykračoval po římse. Na jedné straně nervy a pochybnosti, na druhé straně neústupnost a přesvědčení. Ale zřejmě mám rád vypjaté situace, ve kterých si musím nést zodpovědnost za svá rozhodnutí. To ovšem neznamená, že bych nevěděl o chybách, které jsem udělal. Mimo jiné, až po konci natáčení mi došlo, že jsem jako “režisér” strašně málo chválil “své” herce.

A poslouchali vás kolegové herci?

Všichni jsou osobnosti. A nejen “herecké”. A mají tolik talentu, zkušeností a intelektu, že vědí, že by se to jinak rozpadlo. I lidsky. Takže buď věřili v mé schopnosti, nebo jsou slušně vychovaní. Abychom mohli mít tolik hvězd stále pohromadě, museli jsme natáčení vtěsnat do minimálního počtu dnů. Já neměl na každého tolik času, kolik by si zasloužil, a za sebou tikající hodiny. A oni měli strašně textu, dlouhé scény a proti sobě diktátora. Chci “chodit do práce” s lidmi, které mám rád. Proto jsem si je vybral. A oni mi to vrátili trpělivostí a ochotou. Je to klišé, ale já ten pocit mám.

Bude to čistá sranda, nebo i trochu filozofující příběh?  

Já bych si to vůbec netroufl pojmenovávat. Je to jen film. Nějaké moje kumulující se myšlenky, které mne baví. Ale jak říká jeden ze spolužáků na Večírku:  “Myšlenky jsou jako Číňané. Vpustíš jednoho do příbytku a na dveře ti zaklepe miliarda.”

Proč by diváci měli zajít právě na Večírek?

Obsazení. Jednoznačně. Dokonce si myslím, že jsem objevil další geniální schopnosti, jaké jsme u těch hvězd neznali. Přinejmenším v karavanu, když se převlékaly. A když diváci budou chodit, nebudu mít výčitky, že jsem ty hvězdy zatáhl do průs...

Reklama

Výběr článků

Načítám