Hlavní obsah

Remake filmu po téměř 100 letech. Sci-fi Metropolis se vrací

Nová zpracování a volná pokračování filmů jsou zcela běžná, ale není běžné, aby někdo chystal seriál podle filmu z roku 1927. Platforma Apple TV+ se rozhodla nabídnout seriál Metropolis inspirovaný stejnojmenným legendárním filmem německého režiséra Fritze Langa, který předběhl svou dobu o desetiletí.

Foto: archív, Právo

Snímek z legendárního filmu Metropolis.

Článek

Pro režiséra Sama Esmaila jde o velmi osobní vysněný projekt, kolem kterého krouží už od roku 2016. Píše si scénář a sám má poté režírovat i všechny díly, což u amerických seriálů není úplně standardní. Esmail pracoval mimo jiné na seriálech Mr. Robot nebo Homecoming. Režíroval také celovečerní film Comet.

Metropolis Fritze Langa je nejslavnější německý film všech dob. V roce 2008 byla nalezena i jeho původní verze, která byla považována za ztracenou.

Dobové publikum ale snímek vůbec nepřijalo kladně. Finančně šlo spíše o propadák. Příběh se odehrává v temné budoucnosti ve velkoměstě, kde vládne průmyslový magnát. V horních patrech Metropolisu si užívá smetánka, dole pracují chudí dělníci.

Foto: UFA

Metropolis.

Průmyslníkův syn Freder (Gustav Fröhlich) se ale zamiluje do dělnice Marie (Brigitte Helmová). Vynálezce Rotwang pak sestrojí robota, který vypadá jako Marie a ponouká dělníky ke vzpouře. Ti opustí stroje a způsobí záplavu města Metropolis. V závěru Freder a Maria zachrání město a dělníci se s průmyslníkem usmíří.

Scénář napsala režisérova žena Thea von Harbou. Lang raději ve třicátých letech emigroval z nacistického Německa, jeho bývalá manželka naopak pracovala pro nacisty a stala se úspěšnou filmařkou třetí říše.

Reklama

Výběr článků

Načítám