Hlavní obsah

RECENZE: Last Christmas. Pohádka o zmatené holce, která miluje George Michaela

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hlavních rolích britského snímku Last Christmas září Emilia Clarková a Henry Golding, v roli matky hlavní hrdinky pak Emma Thompsonová. Všichni jsou sympatičtí, pohlední a umějí hrát, přesto se vkrádá pocit, že v tom filmu něco nefunguje.

Trailer k filmu Last ChristmasVideo: Universal

 
Článek

Londýňanka Kate je fanynka George Michaela a dcera jugoslávských imigrantů. Mladá a krásná, ale velmi neúspěšná, duševně nevyrovnaná a sebedestruktivní. Nevyzná se v sobě, nerozumí si s rodinou a nemá přítele. Chtěla by se stát zpěvačkou, ale nikde ji nechtějí, tak pracuje v přihlouplém vánočním obchodě, kde prodává kýče z Číny.

Last Christmas začíná jako klasický vánoční romantický feel-good biják, kde se má hrdinka zamilovat, pohádat a pak zase zamilovat a v závěru se smát pod stromečkem za zvuků sladké pop music (George Michael byl skutečně extrémně dobrý zpěvák a film táhne nahoru). Postupně se příběh komplikuje a výsledek je pěkný zmatek, jde totiž o romanticko-sociální-fantasy komedii/drama.

Foto: Universal Pictures

Emilia Clarková ve filmu Last Christmas

Foto: Universal Pictures

Last Christmas. Hlavní hrdinka se svou ustaranou maminkou

Komediální prvky se objevují, ale střídmě, smíchu je poskrovnu a pokud distributor použil při propagaci narážku na Bridget Jonesovou, je třeba říct, že tohle srovnání moc nesedí. Postava Kate je výrazně mladší, je spíš zmatená než zoufalá, a není zdaleka tak legrační jako Bridget.

George Michael ve filmu. Chtěl slávu, pak litoval

Kultura

Většina dialogů se točí buď kolem její rozhádané jugoslávské rodiny (z neznámého důvodu doma mluví její stará matka a otec anglicky), nebo kolem krasavce Toma, jenž se náhle zjeví v obchodě a naváže s ní nedefinovatelný vztah. Superuhlazený krasavec se chová mile, gentlemansky, ale dost zvláštně, a tak od začátku tušíme, že skrývá nějaké tajemství (ne, opravdu není gay). Když se tajemství prozradí, diváci se mohou cítit trochu zklamaní, je to totiž docela trapné klišé.

Tím, že se romance příliš dlouho nerealizuje, film poněkud ztrácí tah a smysl. Není jasné, co chce vlastně vyprávět. Mezitím Last Christmas bojuje za multikulti společnost a toleranci obecně, čímž nesporně rozbíjí žánr, ale jde jen o vedlejší motiv. Stručně řečeno, Katina sestra je lesba a depresivní matka se zase bojí, že ji někdo vyžene z londýnského domu kvůli brexitu.

Mimochodem, zmiňovat brexit i ve vánočním filmu je skutečně strašlivý nápad a svědčí jen o tom, jak velké trauma si Britové sami a zcela zbytečně vytvořili.

Celkové hodnocení 60%

Reklama

Výběr článků

Načítám