Hlavní obsah

RECENZE: Helvete! Kde najít chlapa na Vánoce

Novinky, Stanislav Dvořák

Druhá řada norského seriálu Hjem til jul (Na Vánoce u našich) má premiéru na Netflixu a potvrzuje kvality první série. Zdravotní sestřička Johana má pořád problémy s navázáním stálého vztahu a čím dál tím větší starosti jí dělají i rodiče.

Trailer seriálu Vánoce u našich Video: Netflix

 
Článek

Na první pohled se může zdát, že Hjem til jul je pouhé klišé, další seriál o třicetileté ženě, která si nemůže nikoho najít. Ale už na druhý pohled je to jinak. Přestože jde v podstatě o romantickou komedii, je vzdálena trapnosti, přeslazenosti a křečovité veselosti hollywoodských vánočních produkcí.

Nelze popřít, že Norsko je také dost amerikanizovaná země, postavy této série však působí úplně jinak. Jsou obyčejnější, klidnější, civilnější. Čeští diváci asi vycítí, že tvůrci se je nesnaží ohromit, prostě jen vystihli prostou realitu života, a nezáleží ani na tom, že Norsko je trochu kulturně vzdálené (nemluvě o tom, že jde o extrémně bohatou společnost).

Příběh má silnou severskou atmosféru, naznačen je i vztah Norů k přírodě, skvěle fungují poetické dřevěné domky a hluboké závěje, kterými se prodírá sestřička Johana se svou skromnou fabií.

Foto: Netflix

S Johanou cvičí emoce a umí se i pořádně naštvat.

Foto: Netflix

Hlavní hrdinkou série je norská zdravotní sestřička.

Sérii hodně pomáhá představitelka hlavní postavy, u nás málo známá norská herečka Ida Elise Brochová. Sympatická, velice talentovaná a přirozená Ida hraje svou sestřičku jako rozumnou, trochu stárnoucí holku, která nechce zůstat sama. Není žádná party girl, má jisté morální zásady a celkem dospělý přístup, i když občas reaguje zbrkle a soudí lidi moc brzy. Dokáže se také rozkošně vztekat a mlátit věcmi. Diváky její „Helvete!“ (norské klení) určitě pobaví.

Johana se vydá i na tragické hromadné rychlorande, kde se setkává s různými ujetými postavičkami, a mezitím se snaží usmířit rodiče. Výborně napsaná i zahraná postava je její matka, která marně hledá smysl života poté, co dojde k závěru, že ji už nikdo nepotřebuje.

Vytknout se scénáři dá snad jedině to, že působí uhlazeně, ale na druhou stranu Hjem til jul nemá být sociální drama. Je to jen obyčejný příběh o trablech obyčejné holky.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám