Hlavní obsah

Příjmy fondu kinematografie klesnou, chce víc na pobídky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní fond kinematografie navrhuje ve svém rozpočtu na příští rok i ve výhledech na léta 2022 a 2023 navýšit sumu pro filmové pobídky o 500 milionů korun. Zahraničním filmovým štábům by tak Česko mohlo jako pobídky poskytnout 1,3 miliardy korun ročně.

Foto: Profimedia.cz

Fond se obává propadu svých příjmů, které závisejí na odvodu soukromých televizí z reklamy a na odvodu provozovatelů kin z prodaných vstupenek.

Článek

Dotace byla takto navýšena poprvé v loňském roce, kdy kvůli zájmu filmařů musel fond v půlce roku zastavit příjem žádostí. A štáby loni v ČR utratily rekordních devět miliard korun. Návrh rozpočtu fondu na příští tři roky podle materiálu připravovaného pro jednání vlády mluví o nutnosti navýšit zákonem pobídku procentuálně.

Fond se obává propadu svých příjmů, které závisejí na odvodu soukromých televizí z reklamy a na odvodu provozovatelů kin z prodaných vstupenek. Obojí letos kvůli pandemii koronaviru kleslo, a důsledky propadu těchto příjmů by mohly ovlivnit rozpočet fondu na další roky.

V ČR je filmová pobídka nyní 20 procent z uznatelných nákladů. Je jedna z nejnižších v Evropě a pokud se nezvýší, ředitelka fondu Helena Bezděk Fraňková opakovaně uvádí, že ČR ztratí konkurenceschopnost. V evropských zemích jde často o 25 až 30 procent, některé státy vracejí i 40 procent investic. Fond proto usiluje o zvýšení pobídky na 25 procent. Náplní fondu je vedle pobídek podpora tuzemské kinematografie, tedy zejména vzniku nových filmů a propagace české kinematografie.

A přece točí. Woody Allen uvede nový film v září

Film

Fond počítá pro rok 2021 s příjmy 1,27 miliardy korun. Do toho je zahrnuta státní dotace 1,007 miliardy, jíž tvoří 800 milionů na filmové pobídky, 200 milionů na podporu kinematografie a 7,4 milionu na provozní výdaje. Vedle dotace má fond vlastní zdroje, z nichž největší část tvoří příjmy poplatků od provozovatelů kin, od provozovatelů převzatého televizního vysílání, poplatek z poskytování audiovizuálních služeb na vyžádání (VOD) a poplatek z vysílání reklamy. Fond má také příjmy z licencí k užití filmů z let 1965 až 1991 a některých správních poplatků.

Návrh rozpočtu na rok 2021 počítá, že poplatek z vysílání reklamy soukromých provozovatelů celostátního televizního vysílání bude činit 150 milionů korun. Je to minimální částka daná zákonem a v některých letech byla i vyšší. Kvůli koronaviru jsou příjmy televizí z reklamy nižší, televize ale podle platného zákony budou muset tuto částku přesto fondu odvést.

Lavi je pořád dement, říká herec Štáfek o své postavě fotbalisty

Film

„V případě, že by došlo k nějaké úpravě zákona ve smyslu snížení této částky nebo dokonce k úplnému zrušení tohoto poplatku, fond by, bez pomoci státu, prakticky zastavil jednu část své činnosti, tedy poskytování podpory kinematografie,” stojí v materiálu.

Od provozovatelů kin počítá fond s 20 miliony, kina odvádějí procento z ceny vstupného; fond příjem odhaduje podle návštěvnosti a tržeb v předchozích letech. Kvůli koronaviru odhaduje fond propad tohoto příjmu o osm procent; není možné určit ani s jakou sumou lze počítat pro příští roky. Výdaje na rok 2021 fond odhaduje 1,27 miliardy korun s tím, že na pobídky se podle schváleného rozpočtu počítá s 800 miliony korun a na podporu domácí tvorby s 383 miliony korun. Dalších 85 milionů korun mají činit provozní výdaje včetně propagace české kinematografie.

Reklama

Výběr článků

Načítám