Hlavní obsah

Oscary poprvé vyhrála Číňanka a Čína ji ignoruje. Kritizovala vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní Oscary nevstoupí do dějin jen jako první ročník, kdy hlavní ceny posbíral film čínské režisérky (Země nomádů), ale také jako první Oscary v dějinách, kdy rodná země oficiálně ignoruje svou vítězku.

Teaser k filmu Země nomádůVideo: Searchlight Pictures

 
Článek

Chloé Zhaová si v minulosti dovolila kritický pohled na Čínu a od té doby ji čínský stát, který ovládá média, nezná.

Oscary se letos v Číně vůbec nevysílaly a ani po jejich skončení cenzurovaná média jméno Zhaové nezmiňují. Situace je o to absurdnější, že drobná režisérka s copy se stala hlavní tváří celých Oscarů, její film Země nomádů má tři ceny a média z jiných zemí vítězství Asiatky v Americe oslavují jako další symbol pokroku.

Foto: A.m.p.a.s, Reuters

Režisérka Chloe Zhaová (Země nomádů)

Čínská média však mlčí. Když se redaktoři jednoho filmového magazínu pokusili  napsat o úspěchu na sociální síti Weibo, zasáhli cenzoři.

Negativní reakce vyvolalo i předešlé vítězství Země nomádů na Zlatých glóbech. Samotný film se k Číně vůbec nevyjadřuje, odehrává se v Americe a je spíše meditací o cestování, svobodě a přátelství z prostředí lidí, kteří žijí ve svých autech a putují po Americe. Hlavní hrdinku, vdovu Fern, ztvárnila Frances McDormandová.

Země nomádů už měla naplánovanou premiéru v Číně, ale byla „odložena“. Po aktuální reakci státních médií už lze pochybovat, že úspěšný snímek tamní rodačky bude někdy uveden.

Reklama

Výběr článků

Načítám