Hlavní obsah

Okultista Arvéd Smíchovský sloužil všem režimům

Trailer filmu Arvéd, inspirovaný skutečným příběhem, představuje postavu Jiřího Arvéda Smíchovského, vyznavače černé magie, který se zapletl s nacisty a následně i s komunistickou StB.

Trailer - ArvédVideo: CinemArt

 
Článek

V hlavních rolích dramatu se objeví Michal Kern, Saša Rašilov, Martin Pechlát, Jaroslav Plesl a Vojtěch Vodochodský.

„Film Arvéd vypráví o tom, kam až jsme schopni zajít, abychom dosáhli svého cíle. Jiří Arvéd Smíchovský byl ochoten jít až k hranicím samotného pekla. Život a smrt Jiřího Arvéda Smíchovského jsou dodnes obestřeny mnoha tajemstvími. Za války jako nacistický konfident zachránil před koncentračním táborem Štěpána Plačka. Po válce se jejich role otáčí, Plaček splácí dluh a zařídí, že soud za spolupráci s nacisty nepožaduje pro Arvéda smrt, ale odsuzuje jej pouze na doživotí,“ vysvětlili tvůrci.

Foto: Kristýna Strejcovská

Michal Kern v hlavní roli

Estébák Plaček Arvéda zneužil k likvidaci nepohodlných osob. Jeho služby mu oplácí výhodami prominentního vězně a především Arvédovou největší drogou – vzácnými okultistickými knihami ze zkonfiskovaných knihoven.

„Životní příběh doktora Smíchovského mi dává možnost nahlédnout historickou látku pohledem charismatického démona, který se svou složitou povahou zaplete do složité doby,“ dodal režisér a spoluscenárista Vojtěch Mašek, který je držitelem Českého lva a Ceny české filmové kritiky za nejlepší scénář a také osmi cen Muriel za komiksovou tvorbu.

Premiéra se chystá na 25. srpna 2022.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám