Hlavní obsah

Nový film Lassie vznikal na jihu Čech

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou příběhy, které nestárnou. Ale protože někdy stárnou nejen filmové technologie, ale také způsoby vyprávění, filmoví tvůrci se k takovým příběhům vracejí a znovu a znovu je točí.

Trailer k filmu Lassie se vracíVideo: BontonfilmCZ

 
Článek

Třeba Zrodila se hvězda má od původního filmu z roku 1937 již tři další verze, v té předloňské zazářila v titulní roli Lady Gaga. O takových evergreenech, jako jsou Tři mušketýři, Romeo a Julie nebo Hrabě Monte Cristo, nemluvě.

Dalším důvodem k remakům bývá mimořádný úspěch „zahraničního“ filmu. Zejména americká kinematografie ráda vyrobí vlastní verzi, aby se tamní diváci nemuseli dívat na film s titulky nebo nedej bože dabovaný.

Oba uvedené případy najdeme nyní v českých kinech a u obou se do známé látky pustili němečtí filmaři. Hanno Olderdissen natočil novou verzi amerického filmu Lassie se vrací z roku 1943 a italský divácký hit roku 2016 Naprostí cizinci dostal novou podobu pod názvem Téměř dokonalá tajemství.

Foto: Bontonfilm

Lassie se drží svého kamaráda (Nico Marischka).

Když ve čtyřicátých letech běžel americký film Lassie se vrací, stoupl v USA počet registrovaných kolií ze tří tisíc na 18 400. Tak obrovský úspěch měla adaptace bestselleru spisovatele Erika Knighta o přátelství chlapce a psa, kterého musela rodina z finančních důvodů prodat a on se navzdory dobrým podmínkám vydal na dobrodružnou cestu domů.

Nové filmové zpracování legendárního příběhu má i výraznou českou stopu. Lassie totiž ve filmu běhá šumavskou přírodou, českými městy a plave v řece na jihu Čech. Natáčení, které celkově trvalo dva měsíce, se účastnil početný český štáb, v Česku strávili filmaři v létě 2019 téměř dva týdny a ve scénách ze školy si zahrály i děti z Vlachova Březí.

Film Téměř dokonalá tajemství se inspiroval italskými Naprostými cizinci, z nichž se stal fenomén a dal vzniknout nejen dalším filmovým zpracováním, ale i divadelním hrám.

Trailer k filmu Téměř dokonalá tajemstvíVideo: Bontonfilm

„Naším záměrem je přiblížit film a jeho poselství mladšímu publiku,“ říká režisér Bora Dagtekin, který se proslavil sérií komedií Fakjů pane učiteli a herce z této série obsadil i do filmu, který se odehrává na večeři několika párů. Ty se po pár sklenkách rozhodnou, že své telefony položí na stůl a všechny zprávy, vzkazy i telefonáty budou ten večer sdílet.

„Předloha má skvělé téma, ale chtěli jsme udělat vlastní adaptaci. Myslím, že naše postavy jsou trochu modernější, a čekají na ně nové konflikty. Naše verze má nové nápady, jiný konec a hodně důležitá pro nás byla legrace a komediální stránka,“ říká režisér o filmu, který stejně jako Lassie se vrací nyní usiluje o návrat diváků do kin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám