Hlavní obsah

Mezi urážlivé filmy už řadí i Forresta Gumpa a Indianu Jonese

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seznam „problematických filmů“ se v Americe stále rozšiřuje. Nyní americký server Variety takto označkoval i Forresta Gumpa a dobrodružný snímek Indiana Jones a chrám zkázy, i když připouští, že mají jisté umělecké kvality.

Foto: Paramount Pictures

Forrest Gump

Článek

Co vadí na Forrestu Gumpovi? Podle Variety je blahosklonný k pacientům s AIDS a vietnamským veteránům a nepřátelský k různým aktivistům a k undergroundové kultuře. A jako bonus dodává, že hlavní postava se jmenuje podle člena Ku Klux Klanu.

Také Harrison Ford a režisér Steven Spielberg mají problém. Indiana Jones a chrám zkázy je nekorektní, neboť „stereotypně zobrazuje Indii a hinduistické zvyky“. Exotičtí „záporňáci“ jsou zobrazeni jako primitivní a krvelační.

Foto: Lucasfilm

Indiana Jones

Další problematický film – Tenkrát v Hollywoodu Quentina Tarantina. Podle Variety můžeme snadno přehlédnout, jak zpátečnický je tento snímek o dvou bílých mužích středního věku. Asiat Bruce Lee je prý zobrazen „kontroverzně“ a vypadá to, že černošské obyvatelstvo vůbec neexistuje. Navíc Mexičané pracují ve filmu jako sluhové nebo servírky.

Foto: Falcon

Brad Pitt ve vedlejší roli filmu Tenkrát v Hollywoodu

Je třeba dodat, že tento snímek je historický a odehrává se v roce 1969.

I Arnold šlápl vedle

Také snímek Pravdivé lži s Arnoldem Schwarzeneggerem má problém. Arabské postavy jsou totiž vyobrazeny jako náboženští fanatici a teroristi. Mlčení jehňátek režiséra Jonathana Demma zase údajně špatně zobrazuje transgender vraha.

HBO stáhlo film Jih proti severu, podle firmy je rasistický

Film

West Side Story prý ukazuje, že Portoričané jsou gangsteři, a problémové mají být také filmy Stopaři s Johnem Waynem, Špinavý Harry s Clintem Eastwoodem, Holiday Inn, Než jsem tě poznala a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám