Hlavní obsah

Lidé se v Praze loučili s Dušanem Kleinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pražských Strašnicích se v pátek veřejnost rozloučila s filmovým režisérem Dušanem Kleinem. Zemřel 9. ledna v 82 letech.

Záznam: Poslední rozloučení s Dušanem KleinemVideo: Novinky

 
Článek

Na rozloučení přišli mimo jiné Jaroslav Uhlíř, Zlata Adamovská, Miroslav Donutil, ředitel České televize Petr Dvořák či Kleinův student a režisér Jiří Strach.

Ve své smuteční řeči Strach zdůraznil Kleinovu lidskost a empatii. "I mlčet s Dušanem bylo větší školou než desítky hodin teoretických přednášek," uvedl.

Ze záznamu promluvili herci Pavel Kříž, Viktor Preiss, Pavel Zedníček a Miroslav Donutil, režisér a spisovatel Patrik Hartl nebo prezident Herecké asociace Ondřej Kepka. Hudební doprovod obstaral osobně skladatel a klavírista Petr Malásek.

„Obsazoval mě do různých malých rolí 'blbců'. Jako studenti na FAMU jsme se od něho naučili nejen, jak se filmuje, ale snažili jsme se z něj nasát charizma lidskosti, které je potřeba k filmům, které tvůrce přežijí,“ řekl Strach novinářům před krematoriem.

Zemřel režisér Dušan Klein

Film

Dušan Klein se nejvíc proslavil sérií o „básnících“ v osmdesátých letech. Posledním byl film Jak básníci čekají na zázrak.

Kromě básníků natočil třeba satiru Dobří holubi se vracejí s Milanem Kňažkem, Andělské oči nebo seriály Hříchy pro pátera Knoxe podle předlohy Josefa Škvoreckého, Strážce duší, Manželské tonutí či Cukrárna.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zlata Adamovská

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Generální ředitel České televize Petr Dvořák

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jiří Strach

Foto: Novinky

Poslední rozloučení s Dušanem Kleinem

Foto: Novinky

Poslední rozloučení s Dušanem Kleinem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám